Romania vazuta din Est

Noi romanii suntem in ultimii 20 de ani o natie de nemultumiti. Nu ne plac strazile noastre, politicienii, viata, natura, vecinii etc. Tot timpul ne plangem si credem ca nu realizam nimic de ani de zile. Nu ne uitam insa niciodata inapoi sa vedem de unde am pornit.

Cateva zile in Ucraina si Moldova au facut sa imi schimbe perceptia asupra Romaniei, de data asta datorita celor vazute la est despre noi. In Ucraina oamenii ne invidiaza pentru ca suntem in Uniunea Europeana, suntem dezvoltati (vad ei), avem politici coerente, europene, mentalitate aproape de alte tari din Europa. Un roman plimbator prin Ucraina e un occidental venit cu un alt aer. Am inteles dupa discutii ca de fapt acum romanii sunt cum erau occidentalii pentru noi in 1989. Acum noi suntem "ei".

E o abordare interesanta, ca o gura de aer rece si proaspat pentru viziunea unui roman strivit de politica nationala, de prostiile unei coabitari a hotilor si de ratarile economice pe banda. Totusi nu in toate domeniile suntem asa. Sunt firme romanesti dinamice, sunt inventii care fac senzatie ( in Ucraina roboscanul pentru masini a facut o revolutie in controale ) si mai ales suntem diferiti de esticii care nu sunt acum in Uniunea.

Noi nu ne dam seama dar cei sapte ani de uniunea ne-au schimbat mai mult decat lasam sa vedem .Au schimbat structura noastra de a fi , au schimbat mentalitati mai mult decat o revolutie, au deschis conexiuni, au integrat constiinte si mai ales au creat oportunitati.

Romania e o tara puternica daca noi o vom face asa, daca noi credem asta despre ea, daca noi vom impune-o ca o tara puternica. Sta in puterea noastra sa fim europeni.

editorial pe Infoest.ro
http://www.infoest.ro/index.php?pn=2&idn=386474651
Mai nouă Mai veche