De la nationalizarea proprietatii private la ascunsul gunoiului sub pres

Recentele masuri dure luate in Cipru prin care s-au salvat bancile locale nu fac deloc cinste Uniunii Europene. Aceasta a preferat de dragul Germaniei sa sacrifice pilonii constructiei bancare europene: garantarea proprietatii private si garantarea economiilor pentru persoanele fizice.

Ultima masura nu s-a aplicat pentru ca si in Cipru mai traiesc oameni cu capul pe umeri care au respins in parlamentul local aberatia. Totusi sa bagi mana in buzunarul oamenilor cinstiti pentru a plati matrapazlacurile si proasta gestionare a unor bancheri e deja prea mult pentru Europa. Am crezut ca numai SUA poate cadea din cand in cand in istoria sa in astfel de abisuri dar iata ca m-am inselat.

Din aceste zile sistemul bancar european e pe acelasi palier cu cel din Cuba sau vre-o tara africana. Cum s-ar spune primesti banii tai, proprietatea ta, doar daca are "chef" bancherul si politicianul. O realitatea de-a dreptul uimitoare pentru farul mondial al democratiei si drepturilor omului care se vrea Europa.

Poate ca Uniunea Europeana ar trebui sa consfinteasca in viitorul tratat conditia ca noi toti sa platim, ca excrocii sa fie liberi ca in fond sunt si ei oameni si ca Germania sa poata sa zica ce sa facem inclusiv cu banii nostri. In fond se pricep atat de bine sa conduca ca ne-au varat pe noi europenii in doua razboaie mondiale. Ce mai conteaza inca unul economic...

Mai grav e ascunderea in continuare a gunoiului sub pres. Nici un bancher nu a platit nimic, nici un politician nu a trecut la odihna meritata dupa gratii... Avem in schimb o mare de artificii si minciuni care sunt aruncate opiniei publice, doar, doar de s-o reusi cumva sa se abata atentia. Nu m-ar mira sa inceapa vre-un razboi cu vre-o miloaga de tara din lume pentru a pune capac pe ultimile tampenii politico-economice europene.

Miscarea in randul populatiei cu bani a inceput. Se sparg deja depozitele in felii de 100000 euro, cat e limita garantata teoretic inca in Uniunea Europeana, se plimba capitaluri din zonele vizibile spre tari tot mai opace politic si economic, se schimba strategii de afaceri.

Tot acest val ne va lovi curand si politicienii in frunte cu bravii economisti germani vor incepe iar sa dea din colt in colt si sa arate cu degetul doar pentru a putea apoi clama ca au solutii.

De fapt totul este o mare in schimbare ...

editorial pe InfoEST
http://www.infoest.ro/index.php?pn=2&idn=386473010

Mai nouă Mai veche