Ganduri pentru anul economic 2013

Asteptarile mele de la anul 2013 sunt mari. La nivel national vom avea de instaurat o austeritate a folosirii banului public, de concentrare pe problemele importante din administratie, sanatate si mediu. Acestea le vad cele mai importante.

Sunt semne bune. In primul rand va fi primul an de productie plina la fabrica Ford din Craiova, cateva mari companii au anuntat investitii legate tocmai de sectorul auto, in special pe partea de piese de schimb si subansamble, alte mari companii doresc sa creasca exporturile precum Dacia,Petrom si Rompetrol. Pe de alta parte unele zone sunt in contiuare sub spectrul somajului si al instabilitatii. Constructiile nu vor merge bine si nici creditarea iar deschiderea de noi capacitati de productie va fi sub semnul intrabarii.

In zona industriilor verzi sunt lucruri foarte promitatoare: noi investitii in parcuri fotovoltaice, noi parcuri eoliene, un nou program Casa Verde. Aceasta zona dinamica va creste si in 2013 asa cum toti cei implicati cred.

Pe de alta parte anul 2013 va fi influentat de politic. Reformele pe care guvernul Ponta va fi nevoit sa le ea, plata unei datorii de cca 5 miliarde de euro, unele schimbari de legislatie poate chiar a constitutiei vor stagna procesele economice normale.

Acum la inceput de an nu putem fi decat optimisti si sa speram in mai bine. Optimismul poate fi motorul care sa ne impinga inainte.

editorial pe InfoEST.ro
Mai nouă Mai veche