Stefan Andrei ne impartaseste din istoria economica si politica a Romaniei comuniste

"Stapanul secretelor lui Ceausescu - I se spunea Machiavelli - Stefan Andrei in dialog cu Lavinia Betea" este o carte plina de invataminte economice pentru cei interesati. Din pozitia detinuta Stefan Andrei a fost unul din factorii majori de decizie in regimul comunist in domeniul economic in special in ceea ce priveste relatiile internationale.



Discutia este cursiva, incisiva si plina de informatii uluitoare. Astfel aflam ca Romania datora de fapt 13 miliarde de dolar si nu 10 cu stiam pana acum (diferenta pare din unele datorii pe care firmele de stat ale centralelor le aveau). Aflam dedesupturi de negocieri si informatii despre produsele romanesti. Astfel tractoarele de la Brasov erau competitive iar camioanele Roman se stricau oriunde erau livrate.

Gasim si personaje care acum sunt in topul milionarilor. Aflam de Trita Fanita ca facuse belele, de unii de la export in Belgia (Catarama) si de altii.

Avem imaginea unei Romanii conectata la fluxurile de informatii externe si mai ales la fluxurile de bani. Restul populatiei inghitea privatiuni pentru ambitii politico-economice pe care chiar si autorul le considera derapaje.

Volumul are 510 pagini si este aparut la editura Adevarul in 2011.
Mai nouă Mai veche