De ce nu existã producţie de panouri solare în România

România este singura ţarã importantã din Europa care nu are un producãtor naţional de panouri solare termice. Nu se produc la noi nici panouri solare plane dar nici panouri solare cu tuburi vidate.

Pentru o ţarã de dimensiunile şi potenţialul nostru este un paradox. Avem de exemplu în Serbia un producãtor, în Bulgaria doi, în Ungaria doi pânã şi Slovenia are doi ba chiar şi Macedonia are doi pentru a nu mai spune de Polonia care are şapte!

Acum sã nu îmi spuneţi cã piata de panouri solare din Macedonia sau Serbia este mai mare ca cea din România pentru cã nu existã argumente în acest sens.

Numai în România se estimeaza cã s-au instalat in anul 2010, dupã ultimile date publicate în 2011 de cãtre European Solar Thermal Industry Federation, peste 10850 mp de panouri solare termale iar  numarul total în funcţiune a ajuns la peste 104700 mp. Comparativ putem spune cã în zona noastrã Polonia a instalat peste 102134 mp, Ungaria peste 14700 mp iar Bulgaria peste 5880 mp. Asa cum se poate observa in toate aceste cazuri existã şi producţie internã.

Programul Casa Verde a stimulat piaţa, a ajutat importatorii dar mai ales firmele de instalaţii care astfel s-au putut dezvolta. Mai mult decât atât particularii au avut acces la subvenţii, la informaţii din ce în ce mai corecte şi pertinente. Atunci de ce nimeni nu vine în întâmpinarea pieţei pentru a produce aici astfel de produse şi de ce nu pentru a le exporta chiar.

Au existat incercari din partea unor grupuri industriale române de a implementa o producţie de panouri solare. S-au luat licenţe de execuţie dar nu s-a reuşit trecerea la nivelul producţiei de masã, la exporturi etc.

Rãspunsul la întrebarea din titlu este din pãcate dat de legislaţie, de birocraţie dar mai ales de inconstanţa care guverneazã mediul de afaceri românesc. Nimeni nu îşi riscã banii fie el român sau strãin într-un mediu impredictibil. Faptul cã este aşa este arãtat de sistarea de ultim moment a programului Casa Verde.

Sper sã pot vedea pe piaţa din România şi nu numai produse româneşti şi astfel sã ne putem înscrie şi noi ca ţarã în trendul mondial al energiilor verzi.

articol publicat pe InfoEST.ro
Mai nouă Mai veche