De ce nu plang de situatia bancilor

Adrian Stanciu deplange situatia bancilor intr-un material din Capitalul intitulat „Banchiada”. El ne spune pe scurt ca „revolta asta populară împotriva ciocoilor din bănci e interesată, ipocrită ÅŸi în mare parte nedreaptă” . Nu mai spune. Apoi aduce cica argumente : „Mai mult, aplicarea retroactivă a unei reglementări e profund ilegală, anticonstituÅ£ională ÅŸi explicit interzisă de directiva sus-numită. Problema cea mai mare, însă, e cea morală. Există o lege nescrisă, dar întipărită în fibra umanităţii, ÅŸi anume că obligaÅ£iile se onorează.” Si demn de un managing partener la o companie afirma “toÅ£i aceÅŸti oameni au semnat contracte, în cunoÅŸtinţă de cauză. Refacerea contractelor în sensul ieftinirii retroactive a unui produs deja consumat mi se pare pur ÅŸi simplu iresponsabilă”. Nu mai spune ….
Pai sa ii dam noi argumente ca revolta impotriva bancilor este justificata:
1. in proportie de peste 90% dintre acestea au terminat anul 2009 cu profit insemnat si semnalele de pana acum confirma aceeasi situatie si pentru anul in curs. Unde e criza la ele ? A fost pasata pe umerii prostilor care au luat credite!
2. asa zisele contracte “negociate” erau de fapt de genul nu semnezi nu iei. Fara discutiie si fara comentarii. Vrei un credit inghiti ce iti spune banca. Nu vrei ..ia fa mataluta pasi ca noi avem treaba.
3. comisioanele si dobanzile la euro de exemplu sunt mult, foarte mult mai mari decat in oricare din statele europene. De ce ? Pentru ce un grec sa plateasca o dobanda de 3-4% iar un roman dublu sau triplu ? Cu ce este economia din Grecia mai stabila ca cea din Romania ? Imi poate explica vre-un bancher asta ?
4. amenzile repetate date de Protectia Consumatorilor si castigurile in instanta impotriva lor obtinute de diverse persoane fizice si juridice constituie semnale ferme ca institutiile bancare ne trateaza ca adevarati camatari si nu ca parteneri.

Ideea de baza este ca acum clientii au devenit mult mai instruiti, mai informati si mai umblati. Bancile nu s-au adaptat si nu si-au adaptat oferta la cerintele actuale ale publicului. E simplu. Romanii nu mai sunt oamenii de acum doi ani. Multi au beneficiat de serviciile bancare din Marea Britanie, Spania, Franta, Italia si Germania si au vazut ca acolo bancile sunt mult mai deschise, mai flexibile, mai relaxate si mai ales mai corecte. Atunci e firesc sa ia atitudine impotriva abuzurilor. E vremea ca si bancile sa isi schimbe politica de tip camatar cu alta de tip partener.
Suntem membri in UE, bancile oare nu au aflat asta ?
Mai nouă Mai veche