Excelenta in afaceri

Prin intermediul revistei Capital am gasit o carte minunata despre afaceri. Ea explica nu numai cum sa devina o firma excelenta ci mai ales de ce sa faca saltul de la bun la excelent.
.
"Excelenta in afaceri" de Jim Collins, Editura Curtea Veche 2010 descrie in cele 376 de pagini ale sale ideile de baza care au stat la fundamentul saltului extraordinar efectuat de 11 companii americane care intr-un interval de 15 ani si-au multiplicat valoarea de piata de minim 3 ori! E drept ca toate cele 11 au avut cresteri mult mai mari dar initial autorul doar asta a cautat.
.
Cartea este de fapt rodul unei cercetari facute de un colectiv condus de Jim Collins timp de peste 6 ani. Pornind de la topul Forbes din 1945 autorul a extins cercetarea sa pana in anul 1995 pentru a vedea ce factori au determinat unele companii sa fie mai bune decat altele.
Interesant este ca toti managerii care au obtinut aceste rezultate sunt oameni de o modestie demna de lucrurile bine asezate intr-o societate. Toti au considerat ca principali factori investitia in oameni si o gandire bine structurata a ceea ce doresc de la compania lor. Nu si-au facut planuri pompoase de a fi numarul unul, nu au tinut conferinte de presa sforaitoare, nu au pierdut timpul cu lucruri care nu avea de-a face cu activitatea pe care firma s-a focusat. Au muncit cu placere, pasiune si devotament. Acesta pare a fi marele secret din spatele succesului.
.
Pe langa lectiile de viata cartea da si sfaturi, explica mecanismele si mai ales descrie un lucru pe care managerii nostri nu doresc sa si-l asume si anume ca un conducator de firma nu stie unde se indreapta piata si ce va face peste cinci ani dar stie ca daca munceste constiincios, cu devotament si grija fata de oamenii buni poate ajunge si peste cinci ani sa fie tot in frunte. Asta ca o informatie pentru "geniile" care conduc firmele romanesti.
.
Tot ca o concluzie demna de retinut este ca toti managerii care au condus de-a lungul timplului cele 11 companii nu au avut ei cele mai mari salarii din industria lor, nu au platit cele mai mari salarii dar au avut cele mai bune echipe!
Si acum firmele excelente in viziunea autorului in perioada 1945-1995 : Abbott, Circuit City, Fannie Mae, Gillette, Kimberly-Clark, Kroger, Nucor, Philip Morris, Pitney Bowes, Walgreens si Wells Fargo.
.
PS
Autorul considera ca si Cisco Systems ar indeplini toate cerintele includerii in top mai putin unul : vechimea. Ca urmare ii acorda cateva paragrafe demne de toata lauda.
.
Mai nouă Mai veche