SUCRE - un nou sistem monetar

Sub oblãduirea Venezuelei ţãrile membre ale AlianÅ£ei Bolivariene pentru cele doua Americi ( ALBA ) au lansat luni 25 ianuarie 2010 la Caracas un nou sistem monetar comun bazat pe o moneda virtualã regionalã de compensaÅ£ie numitã „ sucre”. Aceastã moneda va funcÅ£iona dupã modelul ECU având rolul de a regla relaÅ£iile între parteneri în locul dolarului.
.
Astfel Venezuela, Cuba, Bolivia, Ecuador, Nicaragua, Antigua si Barbados, Saint-Vincent si Granada au convenit sã raspundã tendinÅ£ei mondiale de a cãuta un echilibru financiar. Cum dolarul american nu il mai oferea iar dorinÅ£a lor de independenţã faţã de „imperialismul” nord american este bazatã în special pe o politicã de stânga s-a creat acest mecanism pornind de la experienÅ£a europeanã.
Numitã în cinstea mareÅŸalului Jose Antonio de Sucre moneda „va permite ruperea dependenÅ£ei de dolar, de colonialismul economic ÅŸi financiar” susÅ£ine în stilul binecunoscut preÅŸedintele Venezuelei Chavez.
.
In altã ordine de idei fostul ministrul de finanÅ£e venezuelean Ali Rodrigues, iniÅ£iatorul proiectului, declara pentru ziarul El Universal cã „dificultãţile enorme nu sunt depãşite încã ÅŸi cã nimeni nu ÅŸtie când vor fi rezolvate definitiv”. Oricum buna funcÅ£ionare a proiectului se bazeazã pe banca ALBA precum ÅŸi pe South Bank.
.
Rodrigues a adãugat cã Sucre are o valoare convenitã de 1,25 USD valoare care reprezintă "un echilibru între dolar şi euro" şi care va fi "consolidatã de nivelul de comerţ şi dezvoltare economică a ţărilor noastre".
Cu toatã încãrcãtura politicã Rodriguez a afirmat că "Sucre este un mecanism menit să faciliteze tranzacÅ£iile dintre ţări”.
.
Presa venezueleanã nu comenteazã prea mult evenimentul mãrginindu-se sã prezinte doar declaraţiile celor doi oficiali citaţi mai sus.
.
Iniţiativa Venezielei va slãbi şi mai mult circulaţia dolarului american care dupã pierderea investitorilor din lumea arabã care, au preferat ca monedã de schimb euro, pare a se retrage spre aria Americii de Nord.
Mai nouă Mai veche