SUCRE - un nou sistem monetar

Sub oblãduirea Venezuelei ţãrile membre ale Alianţei Bolivariene pentru cele doua Americi ( ALBA ) au lansat luni 25 ianuarie 2010 la Caracas un nou sistem monetar comun bazat pe o moneda virtualã regionalã de compensaţie numitã „ sucre”. Aceastã moneda va funcţiona dupã modelul ECU având rolul de a regla relaţiile între parteneri în locul dolarului.
.
Astfel Venezuela, Cuba, Bolivia, Ecuador, Nicaragua, Antigua si Barbados, Saint-Vincent si Granada au convenit sã raspundã tendinţei mondiale de a cãuta un echilibru financiar. Cum dolarul american nu il mai oferea iar dorinţa lor de independenţã faţã de „imperialismul” nord american este bazatã în special pe o politicã de stânga s-a creat acest mecanism pornind de la experienţa europeanã.
Numitã în cinstea mareşalului Jose Antonio de Sucre moneda „va permite ruperea dependenţei de dolar, de colonialismul economic şi financiar” susţine în stilul binecunoscut preşedintele Venezuelei Chavez.
.
In altã ordine de idei fostul ministrul de finanţe venezuelean Ali Rodrigues, iniţiatorul proiectului, declara pentru ziarul El Universal cã „dificultãţile enorme nu sunt depãşite încã şi cã nimeni nu ştie când vor fi rezolvate definitiv”. Oricum buna funcţionare a proiectului se bazeazã pe banca ALBA precum şi pe South Bank.
.
Rodrigues a adãugat cã Sucre are o valoare convenitã de 1,25 USD valoare care reprezintă "un echilibru între dolar şi euro" şi care va fi "consolidatã de nivelul de comerţ şi dezvoltare economică a ţărilor noastre".
Cu toatã încãrcãtura politicã Rodriguez a afirmat că "Sucre este un mecanism menit să faciliteze tranzacţiile dintre ţări”.
.
Presa venezueleanã nu comenteazã prea mult evenimentul mãrginindu-se sã prezinte doar declaraţiile celor doi oficiali citaţi mai sus.
.
Iniţiativa Venezielei va slãbi şi mai mult circulaţia dolarului american care dupã pierderea investitorilor din lumea arabã care, au preferat ca monedã de schimb euro, pare a se retrage spre aria Americii de Nord.
Mai nouă Mai veche