Termenul de valabilitate al produselor alimentare

Am observat cã tot mai multe magazine alimentare decid sã „scape” de produsele aflate aproape de termenul de valabilitate oferindu-le la reducere. Uneori am gãsit chiar produse aflate cu o zi înainte de termenul limitã.
Mai sunt aceste produse bune de consum sau fac magazinele un abuz pentru a compensa eventualele pierderi ?
Conform legilor actuale ” data-limita de consum pentru produsele alimentare este limita de timp/data stabilitã de producãtor pânã la care produsele care din punct de vedere microbiologic au un grad ridicat de perisabilitate si sunt susceptibile ca dupã un timp scurt sã prezinte un pericol imediat pentru sanatatea consumatorilor, isi pastreaza caracteristicile specifice, dacã au fost respectate condiÅ£iile de transport, manipulare, depozitare si pãstrare”. Aceasta datã este inscrisã pe produs. De aceea gãsim astfel de inscripÅ£ionãri pe toate alimentele inclusiv pe ouã.
Revenind la problema pusã la începutul materialului : magazinele sunt acoperite de lege dacã termenul de valabilitate nu este depãşit.
Dar mai sunt aceste produse bune de consum ? Rãspunsul corect este depinde !
Sã luãm un exemplu : biscuiţii. De obicei acest tip de produs se înscrie în gama de produse alimentare cu termen de valabilitate medie. Pot fi consumaţi în funcţie de reţeta folositã între câteva zile şi pânã la câteva luni. Evident cã un produs aflat spre sfârşitul termenului de valabilitate nu are aceleaşi caracteristici ca la început , imediat dupã producere. Totuşi acel produs se înscrie în parametrii cunoscuţi şi asumati de producãtor. Nouã ne pot pãrea la sfârşitul termenului de valabilitate cam uscaţi sau cam tari. Ei sunt buni de consum. Unii pot fi buni de consum chiar şi dupã expirarea termenului de valabilitate deoarece mulţi producãtori oferã un termen de valabilitate pentru public mai mic decât cel real al produsului tocmai pentru a împiedica posibilitatea ca un client sã pãţeascã ceva iar compania sã fie nevoitã sã plãteascã daune sau sã se retragã dupã piaţã !
Importante sunt însã pentru respectarea termenului de valabilitate : transportul , depozitarea şi condiţiile de pãstrare.
La produsele alimentare ambalate care nu au nevoie de un tratament special de obicei nu sunt probleme dacã ambalajul nu a fost deteriorat.
Produsele congelate sau care au nevoie de condiţii specifice sunt cele mai afectate. Aici putem avea chiar şi cazuri în care produsul sã fie în perioada de valabilitate dar datoritã depozitãrii necorespunzãtoare
( temperatura nu a fost optimã , produsul a luat contact direct cu razele soarelui , ambalajul s-a înţepat , produsul este prea îngheţat etc ) sã nu mai prezinte garanţie pentru consum.
Este bine de ştiut cã de obicei firmele producãtoare au grijã sã retragã voluntar produsele cu probleme sau cele expirate. Uneori mai se întâmplã şi greşeli iar astfel de produse pot scãpa spre consum.
Practica magazinelor de a oferi la preţuri reduse astfel de produse aflate spre expirare nu este o practicã ilegalã dar totuşi poate fi consideratã imoralã dacã nu este specificat clar la punctul respectiv de vânzare cã acele produse mai au puţin timp în care pot fi consumate. Eu unul consider cumpãrarea unui astfel de produs ca o loterie. Fie este bun fie poate fi impropriu consumului. Intrebare este dacã meritã sã încercaţi pe sãnãtatea dumneavoastrã.

articol aparut in Ziarul de Braila
.
Mai nouă Mai veche