Suntem pregatiti sa inlocuim petrolul ?

Zi de zi suntem bombardati cu informatii despre cotatiile petrolului la bursa. Nu stiu cum se face dar ele sunt mereu in crestere. Rusia anunta ca productia ei va stagna iar OPEC nu are interesul sa exploateze mai mult. Resursele cunoscute se imputineaza tot mai mult iar industrii intregi stau cu sufletul la gura si disperate cauta alte materii prime.
E doar o parte din noua criza mondiala a petrolului.
In Romania despre ea nu se spun prea multe.
Guvernul si Presedintele nu se ocupa cu astfel de probleme. Companie nationala de petrol nu mai avem asa ca vedem cum petrolul nostru ne este vandut tot mai scump de unii austrieci care l-au arvunit pe mai nimic.
Marii jucatori ai pietei anunta nonsalanti ca mai cresc cu cate un pas pretul la pompa. Aglomeratia de masini puternice din Bucuresti ne face sa credem ca parca nici nu se simte o astfel de miscare de pret. Inca.
Romania este dependenta industrial de petrol.
Nici in domeniul auto nu se face mare lucru. Initiativele private legate de biocombustibili sunt privite de reprezentantii statului cu abordari de genul “ Uite ca isi face si asta o firma sa mergem in control la ea poate o pica ceva!”. Nu avem o politica de incurajare a consumlui de combustibili alternativi, mai putin poluanti si mai siguri in ceea ce priveste aprovizionarea. Nu avem nimic. Totul este o intamplare guvernata de bunul Dumnezeu si de ce or mai vrea “astia” de la UE. Preferam sa fim comozi si sa platim costuri tot mai mari cand cu putina incurajare fiscala am putea sa reducem factura zilnica a tarii si personala cu destui lei.
Se pare ca pentru oamenii nostri politici hahaiala si minciuna sunt mai importante decat viitorul industriei noastre. Se prefera spoiala in locul constructiei.
Tarile din jurul nostru se misca in directia scaderii dependentei de petrol. Subventioneaza producerea de combustibili alternativi ca biogazul sau etanolul. Incurajeaza folosirea masinilor hibride si electrice. Acorda facilitati fiscale pentru autoturisme noi si mai putin consumatoare.
Noi ce facem ? Il jumulim fiscal pe cel care incearca sa produca o alternativa. Le punem bete in roti prin aberatii legislative si birocratice. Reprezentantii statului privesc la oligopolul format din cele cateva mari companii petroliere ca la sfintele moaste in loc sa fie impartiali si sa vada de binele tuturor.
Suntem pregatiti sa inlocuim petrolul?
Din cele vazute pana acum se pare ca nu. Initiativele in domeniul combustibilor alternativi se lovesc de o slaba productivitate a plantelor tehnice care ar putea fi folosite ca materie prima sau de lipsa informatiilor tehnice de prima mana. Totusi economia privata se misca pe directia buna.
Va rog domnilor guvernanti de orice nivel sa va vedeti de campaniile dumneavoastra , de micii si serbarile campenesti electorale, de tunurile firmelor prietene , de paruiala politica zilnica si sa nu intreprindeti nimic in directia reducerii dependentei de petrol. Cine stie daca va implicati si aici se va alege praful si de ce incearca sa construiasca putinii oameni vizionari de pe la noi pe care astazi poate ii considerati excentrici.
Mai nouă Mai veche