Pensia si nesimtirea statului roman

Pensia este recompensa baneasca pe care o persoana activa in campul muncii o primeste in momentul retragerii. Pentru marea majoritate a romanilor statul asigura prin bugetul de pensii plata acestora. Asa cum se cunoaste pensiile sunt stabilite in functie de un algoritm care tine cont de numarul anilor munciti , de tipul muncii , de tipul de activitate prestata etc. Cu toate ca fiecare actual pensionar a contribuit la pensia lui cu o suma mai mica sau mai mare , pensiile actuale sunt destul de reduse. Actualmente punctul de pensie este de 37,5% din salariul mediu brut pe economie. Salriul mediu brut pe economie este unde va pe la 3330 - 360 de euro. Deci o pensie medie de 1.1 pana in 1.4 puncte este cuprinsa intre cca 150 de euro si 190 de euro. Deci cum ar veni vorbim de pensii intre 200 si 750 ron.
Aceasta este marea majoritate a pensionarilor din Romania.
Pana aici am vorbit de pensiile asigurate de la bugetul de pensii.
Acum sa vorbim de pensiile asigurate prin case de pensii speciale. In primul rand o mica observatie. Marea majoritate de mai sus o constituie oamenii care dupa 1989 au lucrat in sectorul privat deci au suportat impozitele imense pe care statul roman a binevoit a le pune plus celelalte biruri.
Casele de pensii speciale sunt in general ale unor structuri : SRI, Armata, Politie etc. Observatia de baza este ca acesti pensionari au lucrat in sistemul de stat. Adica au fost fie functionari fie angajati in diferitele structuri de aparare, mentinere a ordinii, procuratura etc. Deci acesti oameni NU au lucrat in sistem concurential niciodata in viata lor! Au trait din bani de la bugetul de stat alimentat de cei descrisi mai sus ca fiind pensionarii care beneficiaza de pensii din bugetul asigurarilor de stat.
Acum sa vedeti discrepantele.
Sa luam un doua cazuri.
Persoana A a muncit in diverse functii de conducere timp de 40 de ani. La pensionare primeste un punctaj dupa care acum are o pensie de 800 ron. Persoana B munceste 27 de ani in diverse functii de conducere in sistemul special iar la pensionare primeste suma de 12500 ron.Comparativ cele doua persoane au depus o munca aproximativ egala. Persoana A a lucrat in sector privat iar persoana B a muncit la stat. Diferenta intre cele doua pensii este de aproximativ 1563%. Mai pe romaneste spus persoana B are o pensie de 15 ori mai mare ! Nu este aberant avand in vedere ca toata viata persoana A i-a platit din impozite salariul si contributile la pensie persoanei B ?
Nu trebuie uitata o categorie speciala care o constituie parlamentarii care nu numai ca nu se incadreaza nici macar in nivelurile caselor de pensii speciale dar au chiar o nesimtita de lege proprie care ii ridica la statutul de noi nomenclaturisti ai capitalismului de cumetrie.
Vine intrebarea fireasca cand oare in Romania casele de pensii speciale vor fi absorbite in cea generala a bugetului de stat iar pensiile sa fie calculate dupa un singur si transparent algoritm. De ce unii sunt mai presus decat altii?
O astfel de reforma a sistemului de pensii va veni firesc in completarea reformei actuale si ar da voie fiecarui catatean sa isi asigure pensia functie de putinta, contributia si alegerea sa.
Pana atunci si in sistemul de pensii observam nesimtirea statui roman cu proprii cetateni.

articol aparut in saptamanalul Natiunea
.
Mai nouă Mai veche