Mentalitate de patron

Statul roman este un atat slab.Un stat slab are institutii slabe. In Romania oamenii puternici, oamenii deciziei sunt patronii.
Avem de-a face cu mai multe tipuri de patroni.
Primul tip este patronul Dumnezeu. Acesta se crede cel mai destept, cel mai frumos si cel mai inzestrat om de pe fata pamantului. El are intotdeauna dreptate , chiar daca abia isi exprima gangav ideile putine care ii intuneca uneori fruntea.Acest tip de patron este cosmarul angajatului. Este de evitat atat pentru ca de obicei ceea ce zice azi nu mai este valabil maine datorita statutului pe care crede ca il are cat si subtirimii ideilor si intelectului.
Al doilea tip este patronul casa. Pentru acesta tot ce exista este al lui si tu esti un argat pe mosia sa. Nu face diferenta intre casa si serviciu. El este stapanul si “mentorul tau”. Nu se considera cel mai destept dar nu va ezita sa te dea afara cand nu ii mai vei servi interesele. Este bun pentru cei care doresc un loc de munca si statutul de maturatori.
Al treilea tip este patronul meschin. Acesta tine predici de tot felul. Este destept si bine pregatit dar lenes si mitocan. Toate ideile tale sunt ideile lui si deci tu esti de fapt o extensie a lui. La fel ca apendicita cand incepi sa te “umfli” poti fi eliminat. Este de evitat cand ai ceva experienta dar bun cand nu prea ai de lucru sau cand esti la inceputul carierei si doresti sa prinzi experienta.
Al patrulea tip este omul normal. Vine la lucru ca toti angajatii. Isi vede de ale lui. Stabileste relatii normale si tine sa delimiteze strict munca de distractie. Uneori este exigent dar sunt si momente cand se poate glumi cu el. Este un patron care se considera inainte de toate un element in angrenajul firmei pe care intamplator o detine. E o optiune foarte buna de angajare.
Ultimul tip il constituie patronul patron. Acesta are toate caracteristicile unui adevarat capitalist. Cere mult de la tine dar si recompensele sunt pe masura cerintelor. Este un foarte bun profesionist si doreste ca toti sa fie la fel. Nu se lasa induiosat de problemele personale dar iti acorda o zi de concediu daca o ceri. Se conduce dupa rezultate si doar cifrele vorbesc pe limba lui. Este cea mai buna optiune daca vrei o cariera unde sa iti fie recunoscute meritele.
Nu intra in categoria patronilor dar este un angajator de prima mana : statul. Puteti gasi aici un loc caldut chiar cu un salariu bun sau din contra un loc de munca stresant si prost platit. Ramane numai sa cautati.

articol aparut in saptamanalul Natiunea
.
Mai nouă Mai veche