3 ian. 2008

Noi membri EURO

Inceputul anului 2008 marcheaza intrarea in clubul tarilor euro a inca doi membri : Malta si Ciprul. Prima renunta la lira malteza iar a doua spune adio lirei cipriote.
Cele doua economii sunt de nivel mic si nu vor avea efecte majore in euroland.
Trecerea lor la moneda comuna semnifica inca un pas in consolidarea acesteia ca fiind prima si cea mai importanta moneda internationala.
Viitorul se anunta deci pozitiv pentru EURO .
Noile tari membre ale uniunii si-au propus si ele adoptarea acesteia in intervalul 2009-2012. Mai mult o serie de tari membre OPEC deja fac tranzactiile de petrol in euro. Caderea dolarului american cumulata cu recesiunea de pe pietele ipotecare de risc ridicat din SUA dau si ele inca un branci monedei americane in lupta cu euro pentru suprematia mondiala.
Deja ca pondere in tranzactiile internationale moneda europeana a depasit dolarul american si dupa cum se afla vestile este posibil ca acesta diferenta sa se consolideze.
Acest fapt practic consemneaza suprematia Europei unite in fata USA.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Suprematia economica? E drept ca euro merge bine impotriva dolarului, e drept ca piata europeana e mai mare decat cea americana insa nu cred ca se poate vorbi de o "suprematie europeana" in economia mondiala. America ramane mai competitiva si mai deschisa spre piata...