17 ian. 2008

Albania 10 %

Concurenta in privinta atragerii de capital strain se inteteste in Europa de Sud Est si in Balcani. Dupa ce Bulgaria a redus impozitul pe profit la 10% incepand cu ianuarie 2008 vine si randul Albaniei. Cu toate ca daca e sa o luam in ordine cronologica mica tara a avut initiativa prin vara trecuta iar vecinii de la sud de Dunare mai in toamna.
Albania scade impozitul pe profit la 10% de la 20 %. Toate veniturile provenind din profesii liberale, drepturi de autor , chirii , dividende etc sunt taxate fix cu 10% . TVA-ul ramane totusi la 20 % nefiind afectat de reforma fiscala.
Dat fiind contextul economic actual din zona ar fi buna o reducere a impozitarii si in Romania. Stiu ca acesta reducere nu se poate face scazand cota fixa de 16% dar se pot face eliminari de taxe impuse fara nici o gandire economica. Nu este de uitat nici impozitarea pe forta de munca care este foarte mare comparativ cu tarile vecine si care mai mult decat atata genereaza o evaziune si o tinere in loc a salariilor nemaivazuta nicaieri.
In loc de asta guvernul liberal doreste sa impuna impozit pe delegatii, prime de concediu, cumul de functii si salarii de merit !
E posibil ca unii sa nu fie de aceeasi parere cu mine si sa argumenteze ca scaderea impozitarii va arunca mai multi bani intr-o piata si asa tulbure si de aici presiunea inflationista si deprecierea leului care va creste.
Ma intreb insa ce ar fi fost mai bine pentru economie : o crestere a salariului minim cum s-a facut sau o scadere a impozitarii pe salarii ?
Daca si Albania ne-a luat-o inainte in materie de impozitare....

Dupa zeciuiala bulgareasca vine zeciuiala albaneza.
Si cand te gandesti ca zeciuiala era la noi traditionala!

Un comentariu:

Mihai spunea...

Cred ca lipseste cu desavarsire o ideologie liberala in partidul liberal, mai ales ca aproape toate masurile luate sunt masuri sociale, de protectie a tuturor, de egalizare a societatii, contrar unei ideologii liberale de dezvoltare.

In Romania mai este si problema impozitarii profitului reinvestit. Cunosc o companie ce are profit urias si il reinvesteste anual, dar ar beneficia de un avant mai mare (ar crea mai multe locuri de munca, ar adauga valoare mai mare in timp redus) daca ar putea sa investeasca si cei 16% luati ca impozit.

Piata nu este tulbure, iar presiune inflationista exista in special datorita lipsei concurentei, lipsa a concurentei marcata de impozitare excesiva si birocratie.

Deci, daca s-ar reduce impozitarea, mi-ar fi mai lejer sa fac o afacere, as putea sa obtin profit, as putea sa fiu competitiv si as trage incet incet preturile in jos.

Nu zic ca nu ar fi necesare masuri sociale, departe de mine, dar in ultimii 4 ani singura masura liberala a fost introducerea cotei unice. Prea putin s-a facut...