Zeciuiala bulgareasca

Bulgaria a decis sa reduca impozitul pe profit la 10 % de la 15%.
Legea a fost votata in unanimitate in parlamentul sofiot.
Noul nivel de impozit se va aplica incepand cu anul 2008.
Scopul acestei taxe extrem de mici il constituie incurajarea afacerilor legale si reducerea evaziunii fiscale. Ministrul de finante Georgi Kadiev estimeaza o reducere a incasarilor la bugetul de stat de cca 148 milioane de euro. Totusi ministrul spera ca reducerea nivelului de impozitare sa genereze venituri noi din reducerea pietei negre.
Un impozit de 10 % nu a fost strain in istorie nici romanilor. Era traditionala in Tara Romaneasca si Moldova plata catre domn a zeciuielii , adica a celei de a zecea parte a castigurilor obtinute de catre boieri.
Pentru cei care cred ca un astfel de nivel nu ar fi rau nici in Romania le recomand sa sustina reducerea impozitarii pe forta de munca. Acest nivel de impozitare este unul din cele mai ridicate din uniune. Cota de 16 % este destul de redusa si oricum inca o reducere a ei nu va mai genera o crestere in afara tredului deja existent in ceea ce priveste investitiile straine.
Oricum zeciuiala bulgareasca spune ceva despre dorinta vecinilor de a curata propria lor economie. Poate totusi spune ceva si despre disperarea lor de a atrage mai multe investitii.
Mai nouă Mai veche