Energia care nu costa

Scumpirile repetate ale gazului, cresterea pretului lemnelor fac tot mai multi oameni sa se indrepte spre energii alternative.
Energia solara a inceput sa fie din ce in ce mai prezenta in Romania. Avand un grad de insorire mediu, tara noastra este bine pozitionata in folosirea unei astfel de energii. Avem o medie de 210 zile insorite pe an. Aceste zile pot produce energie pentru noi sau ne pot scuti de cheltuieli pentru energie.
Un sistem solar care produce apa calda poate costa intre 1500-2500 de euro / familie de 4 persoane. Investitia chiar daca este dubla fata de o centrala termica isi merita toti banii. Plus ca un astfel de sistem are o viat de 10-15 ani fata de o centrala termica care in general trebuie schimbata la cinci ani.
Exista sisteme care produc energie electrica pentru o familie. Pretul este inca mare dar tot mai multi din zone izolate, de conditie medie , apeleaza la o astfel de solutie. Preturile se invart undeva intre 5000 -9000 de euro. Daca tinem cont ca uneori trebuie sa platesti conectarea si aducerea pana la casa izolata in cazul conectarii la reteaua electrica clasica , s-ar putea ca pretul panourilor fotovoltaice sa fie mai ieftin.
Sistemele care folosesc energia eoliana sunt si ele in mare voga. Inca prohibitive ca pret dar de un mare potential. Deja ferme si societati si-au montat astfel de sisteme. Mai mult au aparut si investitori privati care produc in Romania unele modele bazate pe inventii proprii. Importurile sunt cele care domina insa piata. Prima „uzina” de electricitate din Romania care are la baza energia eoliana incepe deja sa se contureze in Transilvania. Dobrogea este curtata si ea de firme interesate in astfel de proiecte.
In toata imaginea creata de mine mai sus lipseste un element important: statul roman. Daca in tari precum Germania astfel de investitii sunt incurajate prin subventii sau scutiri de taxe, in Romania guvernantii privesc cu indiferenta aceste optiuni.
Nu stiu de ce este preferabil sa importam de miliarde de euro materii prime din Rusia si sa nu dezvoltam energiile alternative. Putem pastra tara mai curata si mai mult decat atat putem reduce imensul decalaj comercial pe care il inregistram an de an. Plus ca pentru noi gazele au un pret semnificativ mai maredecat pretul oferit Bulgariei sau Germaniei de exemplu.
Energiile alternative ,energiile care nu costa, sunt dupa parerea mea viitorul nostrul energetic.
Sa ma explic putin : gazele noastre si petrolul romanesc sunt din ce in ce mai reduse. Pretul international al acestor materii prime creste zi de zi. In viitor ponderea importurilor va ajunge aproape de 100%.
Investind de acum in energii alternative Romania poate evita dependenta de o singura sursa si aceea negativa noua: Rusia.
De exemplu Germania are o strategie clara in domeniu. Statul investeste alaturi de privati cu scopul de a ajunge sa domine lumea in tehnologie si inovatie. Acum deja Germania este cel mai mare producator in domeniul panourilor solare si fotovoltaice ! Anul trecut aceasta piata a crescut la nivel mondial cu 30% si a insumat aproximativ 12 miliarde de dolari americani!
Energia care nu costa este langa noi. Nu ne ramane decat sa vrem sa o folosim.
Mai nouă Mai veche