Vreau moguli in Romania !

In ultima vreme tot mai multa lume face referire la mogulii din presa romaneasca. Identificarea proprietarilor de mijloace media sub titulatura de mogul a facut-o presedintele Romaniei Traian Basescu din dorinta acestuia de a arunca oprobiul public asupra acestui tip de investitor.
Pentru noi ar fi bine ca numarul mogulilor media sa fie cat mai mare pentru ca, nu este asa, unde sunt multi moguli exista si multe interese si daca ceva nu convine unuia automat va exista unul careia ii va conveni. Tipul acesta ingust de a privi lucrurile , considerand un investitor drept mogul doar pentru ca nu-ti place orientarea trustului lui de presa arata o crasa lipsa de cunoastere si acceptare a exercitiului democratic. Chiar crede cineva ca Dan Voiculescu de exemplu face sedinte sa le spuna angajatilor trustului lui ce sa zica, ca le trimite biletele sau ii suna dupa fiecare emisiune sa le dea note ? Sa fim seriosi. Exista un management care urmareste audientele si incasarile si care decide daca un moderator sau o emisiune ramane sau nu in grila unui program. Trustul Intact are patru canale tv. E cineva atat de pueril sa creada ca patronul unui astfel de trust are timp sa urmareasca toate canalele in acelasi timp sa vada daca emisiunile se inscriu in politica trasata de el ?
Totusi existenta cat mai multor moguli este benefica pentru economie si pentru climatul economic si politic in ansamblu. Sa ma explic. Existenta unor astfel de oameni a facut posibila prezenta in peisajul mediatic romanesc a cinci canale exclusiv sportive , a unor programe exclusiv de business, a unor televiziuni pentru publicul feminin, a unor dinamice televiziuni de stiri sau a unor televiziuni de filme si muzica. Daca nu ar fi fost acesti oameni si managerii care ii inconjoara nu stiu daca nu ne-am fi uitat si azi doar la cele 4 canale ale televiziunii nationale cu emisiuni prafuite si partizanat politic pe fata.
Nu spune nimeni ca Romania este din punct de vedere al mass-mediei una din tarile campioane ale Uniunii Europene. Avem cel mai mare numar de cotidiene nationale si cel mai mare numar de cotidiene locale.Cu toate ca pe piata exista trusturi de presa ele nu domina peisajul mediatic de o maniera monopolista sau oligopolista. Suntem, dupa numarul statiilor locale de radio, printre fruntasii uniunii. Deci de unde acesta acuza permanenta de concentrare care chipurile impiedica libera exprimare. Pai in Marea Britanie si in Franta sunt cateva titluri nationale si o serie de cotidiene regionale si gata. Acolo batalia se da pe saptamanale, lunare si reviste specializate. Nimeni nu acuza acolo media de monopol cu toate ca in unele cazuri chiar este! Nimeni nu acuza ziaristii ca nu isi fac treaba sau ca nu informeaza corect.
Pentru ca interesul pentru piata romanesca deja atrage companii europene care vor sa se extinda, astept sa vina cat mult mai multi moguli.
Sa devenim tara mogulilor ! Cut cat mai multi cu atat mai bine!Si pentru ca dl Traian Basescu este presedintele tuturor romanilor, deci si al meu, il rog pe acesta cale sa contacteze urmatorii moguli ca potentiali investitori : George Lucas, Steven Spilberg , David Letterman, Jay Leno, Rush Limbaugh , Jerry Bruckheimer si ultimul cu voia dumneavoastra Rupert Murdoch
Mai nouă Mai veche