Cand moare si speranta

Am crezut ca datorita unei politici prudente din partea BNR, combinata cu inactivitatea guvernamentala, Romania va putea iesi din criza. Evident am gresit grav. Nu credeam ca insasi oamenii pe care ii platim din greu sa ne conduca vor fi atat de limitati in gandire, atat de superficiali in mesaje si atat de rupti de realitatea economica a tarii.
.
Ma uit si ma intreb cum are tupeul primul ministru de a trimite la munca un om care se vede cu ochiul liber ca nu a gasit de munca, asta doar pe baza unei teorii de genul „nu muncesti, nu ai”. In primul rand unde sa muncesti, pe ce salarii se munceste la noi, apoi cine nu incurajeaza munca cinstita si legala ? Nu tocmai guvernul pe care il pastoreste dumnealui?
.
Ma dau exemplu pe mine ca sa nu zica marele om de stat ca scriu fara sa stiu despre ce este vorba. Am trei locuri de munca ( toate cu carte de munca – pentru curiosii care posteaza tampenii la comentarii ), diverse colaborari, unde sunt de-a dreptul jupuit de taxe, controale, parataxe, pseudotaxe, comisii, controale, reglementari, aberante legislative si tot mai sunt de enumerat ....Am facut peste zece planuri de afaceri pentru unul din locurile de munca. S-a ales praful de toate. Mai intai mi-a crescut fiscalitatea pe locul de munca, apoi au schimbat reglementari, au revenit la altele pentru a le schimba din nou. Au modificat TVA-ul, au introdus aberatii de genul declaratiei de exportator in UE, au crescut controalele si spolierea. Sunt ordonante de guvern care schimba legi organice, sunt ordonante de guvern care fac referire la norme de aplicare, dar care norme nu sunt publicate decat dupa cateva luni. Daca insa incalc o astfel de aberatie legislativa platesc amenzi facute pentru miliardari!
.
Prima regula de a respecta ceva este sa cunosc acel ceva, nu sa ma intrebe pe mine functionarul cum trebuie sa aplice legea ... Functionarii nu stiu legislatia pentru ca se schimba de pe o zi pe alta, dupa cum adie un interes sau altul de partid.
.
Intr-o astfel de atmosfera unde predictibilitatea este de domeniul SF-ului, cum sa pot conduce o firma, sa pot sa fiu profitabil cand am ca baza de sprijin doar gargara televizata si prostie cat cuprinde din partea statului unde traiesc si a conducatorilor lui pe care ii intretin din taxele si impozitele pe care le platesc?
.
Nu vreau un presedinte geniu si nici un prim ministru de premiu Nobel. Vreau doar sa aiba bun simt, sa-si faca politica lor intre ei, dar sa lase economia in pace. Nu poti progresa cand din cinci in cinci minute schimbi regulile jocului pentru nu stiu ce interes politicianist.
.
Nu ma intereseaza ce partid, alianta sau para-alianta conduce Romania atat timp cat o fac cu cap, fara sa agreseze mediul economic, stabilitatea si increderea in firmele, produsele si capacitatea acestei tari.
.
La cum arata acum Romania nu mai am vise. Oligarhia este prea puternica, prea nesimtita si prea obisnuita cu bani multi facuti din invarteli si nu din munca cinstita.
.
Durerea este ca ne-am obisnuit cu aberatiile, iar normalul ni se pare neobisnuit.
.
Mai grav este ca acum se omoara si speranta.
.
articol publicat in Capitalul.ro
Mai nouă Mai veche