Stagflatie ?

In primul numar din 2008 al revistei Money Express in articolul intitulat „Incertitudinile” Radu Soviani prevede scoaterea de la naftalina a stagflatiei.
Cu tot respectul nu ma inscriu pe aceasta directie.
Stagflatia este un mixt de inflatie ridicata si de scadere economica.
Din toate previziunile aparute pana acum anul 2008 se anunta un an de crestere economica . Ca ea va fi de 5% sau 6 % sau 5,3% nu are nici o importanta in aceasta discutie. Cresterea in sine este destul de ridicata si se inscrie in tendinta prin care trec tarile din Europa de Est membre UE.
Dupa spusele dlui Adrian Vasilescu , consilier al guvernatorului BNR, inflatia se va inscrie in cea prognozata dar initial , in primele luni ale anului 2008 , se va situa in afara palierului optim pentru ca mai apoi sa scada si astfel sa se inscrie in cursul prognozat pana la sfarsitul anului.
Un bun exemplu de stagflatie este anul 1997 sau anul 1998 cand economia se prabusea in picaj iar inflatia avea valori scrise cu trei cifre.
Acum avem mai mult un deficit comercial insuportabil de mare care va fi redus prin metode fiscale si prin ajustarea cursului deschimb. Ceea ce se intampla acum cu leul este o pozitionare tocmai pentru a face deficitul comercial sustenabil si in 2008.
Stagflatia nu este inca nici macar la orizont.
Ma realiez insa concluziei dlui Radu Soviani ca a venit timpul sa fim selectivi si oportunisti.
Economic.
Mai nouă Mai veche