Raport de presedinte

In strainatate la sfarsitul fiecarui an presedintele sau in cazul monarhiilor primul-ministru, apare in fata parlamentului si isi prezinta raportul pe anul care se incheie. Fac acest lucru atat cei mai puternici oameni din tarile Uniunii Europene cat si din SUA sau Canada. E un fel de a arata in fata natiunii ca le pasa de ei. Cateodata aceste rapoarte fac loc unei dezbateri despre problemele stringente ale natiei respective. Alteori sunt motive de rafuiala politica constructiva.
In Romania presedintele Traian Basescu nu a venit niciodata in fata parlamentului sa isi prezinte un raport de activitate. E adevarat ca acest demers nu este unul constitutional dar macar de bun simt tot este. Nu stie lumea ce a facut presedintele in decursul unui an.
Eu unul sunt curios de exemplu ce initiative a avut in domeniul politicii externe. Daca el nu ne spune atunci de unde sa stim. Pozitia Romaniei fata de anumite probleme externe nu se cladeste doar pe o discutie in avion intre presedinte si primul ministru ci pe o complexitate de pareri inclusiv ale comisiilor speciale din parlament.
Constitutia spune in articolul 80.1 ca presedintele este garantul unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. Sunt interesat ca presedintele sa ne spuna ce a fracut dumnealui pentru implinirea acestei obligatii pe care legea fundamentala i-o atribuie. Oare vizita la palatul Cotroceni a lui Lazlo Tokes se inscrie intr-un astfel de demers constitutional ? Oare vizitele repetate si discursurile din Transilvania , inclusiv de ziua nationala sunt pe directia trasata de Constitutie? Sa vina in parlament, forul suprem al tarii, presedintele si sa ne spuna.
Consider mult mai important faptul ca zilnic cateva sute de romani isi risca vietile pe coclaurile razboilui global dus de SUA in timp ce reprezentanti de seama ai ambasadei aceleiasi tari comit crime iar criminalii scapa fara nici o problema in fata legilor decat ce fel de vot uninominal vom avea. Ce conteaza mai mult : vietile romanesti sau ciorovaiala politicianista.
Republica Moldova , nu o cine stie ce superputere, si-a permis sa explulzeze doi diplomati romani. In schimb presedintele propune in momentul discutarii noului tratat european conditii favorabile acestei tari ! Pai unde este dramul de demnitate ? Ce ma intereseaza pe mine ca roman : sa ii bag pe altii care se tin de deamuri doar atunci cand trebuie sa primeasca sau sa imi port de grija mie ? De ce Romania nu a avut nici o propunere la noul tratat ? De ce va platim salariul acela nesimtit de mare comparativ cu saracia din tara ?
Veniti in fata parlamentului si a poporului cum va place sa spuneti si prezentati un raport de activitate !
Sa vedem si noi de ce va platim din impozitele aplicate draconic asupra veniturilor noastre !
Raportul anual nu ar trebui sa fie facultativ sau la latitudinea conducatorului ci ar trebui inserat in constitutie pentru ca logica sa fie triumfatoare. Noi am ales , presedintele face ce a promis in campanie si apoi prezinta un raport. Unde ? In fata reprezentantilor poporului adica in parlament.
Iata inca un motiv de imbunatatire a constitutiei actuale : raportul presedintelui.
Mai nouă Mai veche