Sportul de a face bani

Sunt un pasionat al fenomenului fotbalistic. Ma uit la meciuri, stiu jucatori si mai ales am echipa favorita. Nu sunt un maniac dar apreciez o pasa buna , un schimb de mingii, un gol frumos si chiar o infrangere savuroasa.
Fotbalul este pentru mine doar un mod prin care ies din problemele cotidiene. Nu ma bat cu vecinii si nu fugaresc suporterii echipelor adverse. Dupa ce am trait putin fenomenul pe stadion acum il prefer la televizor. E mult mai bine ,mai linistit ( vezi si relorile ) iar in ultimul timp mai sigur.
In Romania pentru o multime de oameni cu bani fotbalul a devenit un camp de lupta.
Pornind de la expresiile verbale si ajungand uneori aproape la atentate fizice. Avand ca exemplu negativ pe acesti conducatori in mai toate galeriile s-a dezvoltat cate un nucleu dur de ultrasi care au ca scop suprem doar “luptele “ duse cu fortele de ordine. Nu mai conteaza daca favoritii joaca sau nu ceva, daca inving sau pierd , daca e sau nu spectacol fotbalistic in teren. Conteaza doar sa fii multumit ca “le-ai dat-o” celorlalti : suporteri sau forte de ordine.
In plus de asta in fotbal se invart sume de bani ametitoare pentru un om simplu. Nu stiu de exemplu de ce un jucator, daca poate fi numit jucator, precum Ianis Zicu , cica talentat spun unii, este platit cu cateva sute de mii de euro pe an. Daca analizam la rece jocul acestui jucator vom vedea ca banii pe care ii incaseaza sunt nemunciti si nemeritati. In ultimul campionat a alergat pentru Rapid unde mai mult a ratat decat a marcat. Acum “joaca” pentru Dinamo de o maniera mai proasta decat o fac colegii sai. E folosit ca extrema dar e lent, tine mingia prea mult, se impiedica in driblinguri si artificii care nu au de-a face cu faza jocului si in plus de asta e foarte nervos. Poate e nervos ca reuseste performante pe care nici un jucator din campionatul intern nu le realizeaza : sa rateze monumental cu poarta goala sau din careul mic. La cati bani incaseaza un astfel de specimen fotbalistic ar trebui sa fie nervosa cei care il platesc iar jucatorul sad ea acatiste pentru pomana!
Ei acum revenind la problema violentei pe terenuri : sa ma duc eu ca suporter sa ma bat la propriu pentru unul ca Zicu? Pentru unul care castiga bani nemunciti ? Pentru unul care are mari probleme sa scoata trei cuvinte dupa un meci de tipul na-ti-o tie da-mi-o mie ?
Tin sa precizez ca exemplu cu Zicu nu e pur intamplator si l-am ales pentru ca el este exponentul unei generatii. Ca Zicu mai sunt zeci de jucatori in campionatul nostru. Si un amanunt important toti castiga peste nivelul mediu din Romania!
Pana cand nu vom avea un fotbal curat, cu jucatori care intr-adevar joaca pentru banii pe care ii castiga nu vom putea progresa.
Deocamdata la noi fotbalul este doar un sport de a face bani pentru bogatii zilei si cica “imagine”.
Cand ei vor termina poate vom vedea si fotbal pe bune.
Mai nouă Mai veche