Arena Leilor

Televiziune Romana programul 2 are o emisiune numita Arena Leilor.
In cadrul cesteia se inscriu persoane care au o idee de afacere sau chiar planuri de afaceri pe care apoi le prezinta unui juriu format din antreprenori.
Juriul este format la cele mai multe emisiuni din 4 membri dar nu este o regula. Au fost emisiuni si cu trei si cu mai multe persoane. Ce este interesant este faptul ca acele persoane din juriu sunt oameni de afaceri cunoscuti, care au construit businessuri de milioane de euro si care dispun si de fonduri pentru ca la o adica sa poata investi daca o propunere o considera fiabila.
Din cate emisiuni am urmarit pana acum ( destul de multe) nu am vazut ca sa se incheie o afacere. Multe idei au fost foarte aproape dar au esuat pentru putine lucruri.
Persoanele care vin la acesta emisiune cu speranta de a obtine fonduri de multe ori au doar entuziasm. Recent un domn avea doar ideea de a balota pet-uri si cutii de bere astfel incat sa produca o forma geometrica care sa reduca spatiul de depozitare al acestor tipuri de deseuri cu peste 50%. Presa respectiva costa in jurul la 40.000 de euro. Oamenilor de afaceri nu li s-a parut o afacere profitabila. Drept sa spun nici mie. Prea multi bani pentru un lucru care poate fi creat simplu cu ceva deja existent la un pret mai mic.
Un alt exemplu care mi s-a parut interesant il constituie un mic producator familial care facea preparate traditionale romanesti pe care le vindea in strainatate in comunitatile romanesti la preturi modeste. Dorea ca de la nivelul unei afaceri de familie sa treaca la un nivel industrial. Ceea ce a dus la respingerea finantarii a fost lipsa experientei la un nivel industrial al afacerii. Greselile de estimare l-au costat.Totusi s-a ales cu o recomandari interesante si pertinente pe care le-ar fi primit si de la un consultant angajat pentru a obtine finantare.
Important este totusi faptul ca emisiunea cultiva spiritul antreprenorial.
Sunt multi romani cu idei bune de afaceri dar care nu au cultura afacerilor si nici nu dispun de un plan de afaceri fiabil. Fac greseli elementare de estimare a timpilor de productie sau supraliciteaza piata. Sunt lucruri inevitabile atunci cand incepi o afacere. Totusi important de cele mai multe ori este vointa de a face pentru ca cu un bun consultant poate indrepta o greseala sau alta.
Eu as introduce un nou motor pentru emisiunea respectiva si anume o selectie a propunerilor bune care apoi cu ajutorul oamenilor de afaceri implicati in emisiune sa devina afaceri fiabile. Ceva in genul unui incubator de afaceri pornit de la emisiunea tv.
Arena Leilor este o oportunitate.
Prin intermediul ei esti in fata celor buni.
Depinde doar de tine daca reusesti sau nu sa obtii fondurile necesare sau doar o sa ramai cu o parere frumoasa despre vizitarea unui platou de filmare.
Interesanta emisiune. O recomand cu caldura.
Mai nouă Mai veche