Libertatea de a informa

Romtelecom a pornit lupta pentru recucerirea pietei telefoniei fixe. A adus o conducere noua si experimentata, a schimbat pachetele existente cu unele mult mai avantajoase, s-a axat pe internet pentru a deveni un furnizor puternic pentru persoane fizice si pentru micile companii, a demarat campanii de marketing agresive si bine coordonate.
Totul bine pana cand a gresit la un spot.
Decizia CNA din 7.06.2007 opreste aceasta campanie pentru publicitate inselatoare. Iata cum suna comunicatul CNA nr 508 :
”ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 07 iunie 2007, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia monitorizare privind spotul publicitar pentru compania de telefonie Romtelecom.Vizionând spotul publicitar difuzat pe posturile de televiziune, Consiliul a constatat că acesta încalcă prevederile art. 107, precum ÅŸi pe cele ale art. art. 114 alin. (1) lit. c) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, publicitatea ÅŸi teleshoppingul trebuie să servească interesul public prin respectarea regulilor informării corecte, iar informaÅ£iile prezentate în spoturile de publicitate nu trebuie să inducă în eroare publicul, direct sau prin omisiune, în privinÅ£a preÅ£ului sau tarifelor.Or, spotul publicitar Romtelecom difuzat pe posturile de televiziune induce în eroare publicul cu privire la oferta făcută, deoarece modul în care prezintă informaÅ£iile sunt înÅŸelătoare ÅŸi de natură a crea confuzie. - Astfel, mesajul vocal care însoÅ£eÅŸte spotul precizează:"ROMTELECOM face primul pas pentru că eÅŸti clientul nostru, de acum vorbeÅŸti gratuit ÅŸi nelimitat în reÅ£ea dacă ai abonament cu minute incluse."- Spre desosebire de acesta, mesajul vizual este:"Gratis între 18:00 ÅŸi 08:00 ÅŸi în week-end. Pentru Confort 50 ÅŸi Confort 200. Detalii la 930 sau în magazinele Romtelecom."ÃŽn fapt, este vorba de mai multe oferte făcute de către compania Romtelecom, în funcÅ£ie de tipul de abonament, care, în subsidiar, presupun ÅŸi acordarea de minute gratuite, în mod diferenÅ£iat. InformaÅ£ia cu privire la gratuitate nu este prezentată în mod corect, fiind făcută în scopul de a crea confuzie în rândul publicului telespectator. Gratuitatea este condiÅ£ionată de existenÅ£a abonamentului, aspect care conduce la concluzia că publicitatea are un caracter înÅŸelător, încălcând prevederile legale din domeniul audiovizualului cu privire la modul de difuzare a publicităţii.De asemenea, membrii Consiliului apreciază că mesajul verbal al spotului nu este concordant cu mesajul scris al acestuia, fiind vorba despre situaÅ£ii diferite prezentate ca una ÅŸi aceeaÅŸi, punându-se accent pe oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere al numărului de convorbiri, dar care presupune costuri financiare mai mari, fapt de natură să prejudicieze, din punct de vedere financiar, publicul telespectator. Pentru aceste considerente, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului dispune, în temeiul ÅŸi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului, intrarea deîndată în legalitate în privinÅ£a spotului pentru compania de telefonie Romtelecom, difuzat de posturile de televiziune, în sensul ca acesta să fie difuzat cu respectarea regulilor unei competiÅ£ii corecte ÅŸi transparente în materie de publicitate, astfel încât interesele financiare ale publicului să nu fie afectate.”
Si pentru ca din acest comunicat reiese clar despre ce este vorba nu ramane decat sa constatam ca organul in domeniu de protectie a consumatorilor nu s-a sesizat din oficiu pentru ceea ce este mai mult decat clar.
Romtelecom nu este prima companie care uita sa precizeze conditiile corecte ale unei promotii.Cap de lista sunt insa bancile care , de cele mai multe ori evita sa informeze publicul cu privire de multe aspecte neclare , comisioane, timplul de acordare, documentele necesare, nivelul veniturilor, ascunzandu-se dupa precizari mai mult decat ambiguii de genul ”mai multe informatii la sediile noastre”.
Mai nouă Mai veche