Europa cu doua viteze

Uniunea europeana are in momentul de fata 27 de membri.O mare parte din acestia sunt noi veniti in special dupa incheierea razboiului rece intre est si vest.Tari precum Romania si Bulgaria sau ca Ungaria, Slovenia, Slovacia, Polonia, Cehia, Lituania, Estonia si Letonia sunt doar de cativa ani in corul european sau in cazul primelor doua de cateva luni. Ele formeaza ceea ce politicienii numesc ‘’noua europa’’.
Fondatorii alaturi de celelalte tari integrate din AELS inaintea statelor foste comuniste formeaza ‘’vechea europa’’.
Interesant este ca raportul de forte intre cele doua tari tinde sa se echilibreze din ce in ce mai mult atat in parlamentul european cat si in diverse organisme.
Tarile foste comuniste au trecut prin ani de criza si de reforme sustinute , cu sacrificii facute de populatie tocmai la indemnul tarilor din vechea europa. Tinta lor a fost transformarea economiilor de comanda in economii de piata libera. S-au integrat in organismul care parea la un moment dat un miraj si acolo au descoperit fata realitatii.
Vechile state membre ale uniunii nu doresc sa renunte la privilegiile obtinute, nu dorec sa-si reformeze economiile si nici nu doresc o schimbare institutionala adevarata. Ceea ce doresc ele este numai piete de desfacere. Marea Britanie prefera sa-si umple Londa de pakistanezi si indieni, jumatate inculti sau slab pregatiti decat sa-si deschida piata in fata muncitorilor supracalificati din tarile membre estice.
Elita din domeniile cele mai dinamice nu mai este de mult formata din vestici. Nivelul general de cultura al cetatenilor europeni inclina balanta grav inspre est. Adevaratele nationalisme si rasisme sunt tot mai amplu promovate in randul vechilor membri si nu au aceeasi amploare in noua europa.
Economiile tarilor estice cresc cu cifre care provoaca ameteala si ingrijorare in vest.
Deja avem un nou pol economic constituit din noile tari membre unde investitiile si oportunitatile de afaceri sunt net superioare.
Pe arena politica pozitia unei tari ca Polonia incepe sa coaguleze in jurul ei partenerii estici in crearea unei contrabalansari in cadrul uniunii. Deja parteneriatul de vederi Franta-Germania a devenit tot mai suparator din mai multe privinte.
Euro, moneda comuna este mult mai usor de aparat si sustinut in tarile din est si mult mai fragila printre euroscepticii vestici.
Timp de ani de zile esticii au auzit numai ce nestiutori sunt ei in ale economiei si cum trebuie ei sa faca cutare si cutare reforma. Acum cand toate cerintele s-au realizat si a venit vremea ca si vesticii sa treaca la reforme s-a schimbat politica. Ca vezi doamne si-au dat seama de nu stiu ce chestii si ca o lasa mai moale.Normal cand, reformele interne, costa miliarde de euro si provoaca agitatie si nesiguranta in societate.
Si pe zi ce trece se accentueaza pozitiile si diferentele.
Avem deja o Europa cu doua viteze : una in vest si una in est.
Mai nouă Mai veche