De ce România nu face o alianţă cu Polonia în UE

De ceva vreme urmăresc cu interes acţiunile Poloniei în cadrul UE. De fiecare dată această ţară a ştiut cum să îşi negocieze poziţiile şi voturile. Uneori la aceste poziţii, de fiecare dată bine fundamentate, se realiază şi România. Alteori nu. Mă miră pentru că urmărind direcţiile principale pot spune că polonezii au aceleaşi ţinte ca noi numai că ei sunt conştienţi de ele şi de puterea lor.

E adevărat că vocea Poloniei e mai grea în UE decât a României dar acest lucru se întâmplă pentru că ei au avut mereu o poziţie coerentă pe când România sub conducerea lui Traian Băsescu a fost în bătaia vântului şi a intereselor lui de partid.

Revenind la problema în discuţie. Polonia vrea baze americane, este profund ati-rusească, cumpără armament, îşi întăreşte industria de armament, creşte investiţiile în infrastructură. luptă pentru drepturile noilor veniţi în UE, are puternice divergenţe legate de ideile, în special germane şi britanice, legate de cele două Europe, nouă şi veche etc. Cu alte cuvinte este pe poziţii care sunt şi ale României. De ce nu avem cu Polonia o alianţă?



În primul rând polonezii pe care îi ştiu mi-au bătut obrazul pentru poziţiile uneori defetiste ale Românie sub Traian Băsescu. Ei pur şi simplu nu înţelegeau cum să spui azi la o întâlnire ceva iar apoi seara să faci exact pe dos de cum ai spus. Mai mult Polonia nu se consideră o inferioară a Germaniei ci un partener pe picior egal. E aici ceva ce trebuie să înveţe şi noul preşedinte Iohannis.

Ultima poziţie a Poloniei aceea de a respinge cotele de imigranţi pentru că nu pot fi integranţi, nu ei i-au invitat în Europa ci Germania prin vocea cancelarului şi deci prin consecinţă să îşi asume aceaste răspunderi inclusiv cele de cazare, pregătire, întreţinere etc. o poziţie logică la care s-au raliat imediat Ungaria, Cehia, Slovacia şi cu o voce mai mica ţările baltice. Ei bine ce face România care repet are aceleaşi interese în problemă ca Polonia? România primeşte imigranţi prin vocea lentă şi molcomă a preşedintelui Iohannis. De unde ştie el, Iohannis, că asta doresc românii? I-a întrebat printr-un referendum, a întrebat în parlament? Nu! A mers pe burtă ca fostul preşedinte!

Totuşi nu mă împiedic a spera că o alianţă europeană cu Polonia ne va scoate din actuala bălmăjeală fără direcţie a politicii noastre europene şi ne va ajuta să ne urmărim mai bine interesele economice şi politice. Cine din clasa noastră politică vrea să încerce o astfel de alianţă?

- See more at: http://www.infoest.ro/stiri/editorial/De-ce-Rom%C3%A2nia-nu-face-o-alian%C5%A3%C4%83-cu-Polonia-%C3%AEn-UE.htm#sthash.adOkpqqn.dpuf
Mai nouă Mai veche