Economia piciorului în sus a guvernului Ponta. Despre TVA redus şi creşterea datoriei publice.

Victor Ponta a fost toată viaţa lui un bugetar. Chiar şi când a avut o mică tentativă în sectorul privat de fapt tot conectat la conducta bugetului a fost după cum ne spune DNA. Practic cu o mentalitate de tipul statul să îmi dea nu poţi înţelege mecanismele economice complexe dară să le mai stăpâneşti sau să le faci să lucreze pentru tine. Când a devenit prim ministru chiar recunoştea public că nu ştie diferenţa dintre PIB şi PNB şi se lăuda că i-a fost explicată şi după, vezi doamne, a devenit un fel de expert. Bazaconii...

De pe patul de spital din Turcia anunţă un viitor TVA de 19%. Ba pentru a le face în ciudă liberalilor cică acest TVA va putea fi mai devreme introdus. Acum ce să zici la o astfel de afirmaţie. Unde sunt fundamentele economice, unde sunt politicile pe care să le implementezi pentru a aduce mai mulţi bani la buget după o astfel de măsură, unde este politica de îmbunătăţire a colectării etc. Nimic. Doar o informaţie de la persoana cu piciorul în sus.

Investiţiile s-au diminuat drastic. Avem cu 35% mai puţine în acest an comparativ cu anul trecut când iarăşi au fost mai puţine decât în 2013. Practic guvernul Ponta a tăiat de la investiţii pentru a arunca banii pe pomeni electorale. S-au crescut nivelurile salariului minim pe economie, s-au reacordat sporurile şi salariile tăiate, s-a redus TVA la alimente, au crescut ajutoarele pentru persoanele sărace, s-a mărit alocaţia pentru copii. De unde bani? Guvernul nu a privatizat nimic, nu a anutat nici un investitor să facă vreo fabrică ceva, nu a încurajat exporturile. Colectarea după reorganizarea ANAF este mai mică cu aproape două procente în PIB şi cea mai scăzută din Uniunea Europeană! Guvernul Ponta aruncă cu bani în stânga şi dreapta. De unde bani? Din împrumuturi!

Avem o creştere fenomenală a datoriei publice în tot acest timp. Aceasta a crescut cu 15% în 2012, 8,7% în 2013 şi cu 9,5 % în 2014. Conform profesorului de economie Cristian Păun "Ritmurile sunt de două-trei-patru ori mai mari decât creşterea economică. În această perioadă avem un nivel cumulat de 37,3%. Datoria publică se situează la 650 euro pe cap de locuitor, sau 2.400 euro pe familie". Şi asta la începutul lui 2015! Acum suntem aproape la 40% din PIB în condiţiile în care avem un PIB estimat şi deci e posibil ca datoria publică să fie mai mare.

"Perspectiva de creştere a PIB-ului României este de 3,1% în 2015 şi de 3,2% în 2016, cu posibilitatea de a depăşi aceste niveluri după 2017", se arată în barometrul EY Eurozone Forecast (EEF) publicat în iunie dar deja firmele nu se mai aşteaptă la aceste cifre. Dovadă sunt răspunsurile date la chestionarul realizat de KeysFin printre întreprinzători. La întrebarea "Cum vedeţi evoluţia economică a României în 2015", cei care văd un trend pozitiv au scăzut la procentul de 49%, faţă de 53% la începutul anului 2015. Perspectivele s-au modificat faţă de primul semestru iar 33% dintre oamenii de afaceri se aşteaptă ca trendul economic real al economiei să fie unul negativ!

Reducerea TVA la 19% a generat reacţia purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Annika Breidthardt, care citat de RFI a declarat "Realizările înregistrate conform programului ar trebui menţinute şi solicităm autorităţilor să estimeze impactul acestei măsuri, înainte de a lua vreo decizie". Mai mult chiar investitorii români cer predictibilitate prin legi stabile 4-5 ani şi nu doresc schimbări atît de dese ale Codului Fiscal.

Practic în tot acest haos unde barca ia apă prin toate părţile iar cârmaciul doar împrumută alte vele de la corăbii vecine pentru a menţie viteza, va fi greu de guvernat în viitor. E nevoie de o aşezare mai corectă a impozitării pe bunuri şi o relaxare a impozitului pe muncă. E nevoie de o guvernare care să se aplece cu mult mai mare profesionalism spre problemele economice, spre adevărate probleme ale ţării precum locurile de muncă, monoindustrializarea, nivelul de trai, scăderea populaţiei şi mai puţin spre luptele politice.

Din pozişia sa de premier Victor Ponta a arătat că nu poate. El nu ştie decât împărţirea. E timpul să mai vină şi politicieni care să lucreze cu adunarea şi înmulţirea. Nu de alta dar fundul sacului se vede tot mai aproape iar politicienii noştri nu sunt cei de la Atena să ştie să negocieze în momente de criză.

- See more at: http://www.infoest.ro/stiri/editorial/%20Despre-TVA-redus-%C5%9Fi-cre%C5%9Fterea-datoriei-publice.htm#sthash.nqupPfO7.dpuf
Mai nouă Mai veche