TVA 9% la alimente. Aşa da!

Am tot spus că domnul Victor Ponta nu se pricepe la economie. S-a văzut acest lucru atât în susţinerea unor impozite mascate de-a dreptul stupide care au fost rele pentru economie precum taxa pe stâlp şi cei 7 eurocenţi la benzină. Iată că după ce s-a dat cu capul de rama de sus a uşii învaţă. Propunerea unui TVA de 9% la alimente este cea mai bună măsură a guvernului său de când există el în toate formele.

Că nu a fost evidentă de la început, că vine după o bâlbă de cod fiscal, unde nu se regăseşte, arată haosul din capul acestui om în materile de economie şi din capetele celor care îl consiliează, nici nu mai contează. Practic micşorarea acestei taxe va avea efectul imediat de salvare a zootehniei româneşti atât la producţiile de carne cât mai ales la lapte. Un alt efect foarte bun e cel de diminuarea a evaziunii fiscale şi de creştere a zonei fiscalizate într-un domeniu care contribuie puţin la PIB.

Tot prin această măsură se dă o lovitură şi evazioniştilor impotatori de legume şi fructe care astfel vor pierde valori mari şi poate unii dintre ei vor fi scoşi de prin pieţe de ţărani a căror marfă va deveni competitivă. Supermarketurile vor cunoşte o nouă perioadă de glorie la fel ca şi o parte a importurilor alimentare. Un alt efect bun îl constituie reducerea cheltuielilor pentru coşul zilnic. Astfel alimente care acum sunt scumpe datorită acestei taxe de 24% vor deveni mai accesibile cu doar 9%. Practic consumul alimentar nu va creşte spectaculos dar va creşte calitatea mâncării pe care cumpărătorii şi-o vor permite.

Tot prin această măsură se ajută şi alte domenii ale economiei româneşti. Se cunoaşte că în cazul familiilor sărace costul mâncării ajunge chiar la 40% din venituri. Acum cu un TVA de 9% aceste familii vor avea mai mulţi bani la dispoziţie. Singura parte proastă este că pentru primele luni PIB-ul şi încasările bugetare vor scădea dar avântul îl va cunoaşte practic economie din noiembrie - decembrie 2015.

Acum să o pună în practică că am mai văzut anunţuri care nu s-au concretizat.

http://www.infoest.ro/stiri/editorial/TVA-9-procente-la-alimente-asa-da.htm#sthash.KgVug6PA.dpuf
Mai nouă Mai veche