Brăila Capitală Culturală Europeană 2021? Avem şanse?

Brăila prin intermediul unui grup de iniţiativă vrea să intre încompetiţia de Capitală Culturala Europeană 2021. Practic scopul acestui concurs îl constituie creşterea vizibilităţii oraşelor participante şi atragerea unui număr cât mai mare de oameni la evenimente culturale. Pentru noi cel mai bun exemplu îl constituie Sibiul care a reuşit un salt turistic şi cultural imens ca urmare a câştigării acestei competiţii în urmă cu câţiva ani.

Şi-au anunţat participarea pe lângă Brăila următoarele oraşe : Alba Iulia, Arad, Brașov, București, Cluj, Craiova, Oradea, Sfântu Gheorghe și Timișoara. Nu comentăm aici Bucureştiul deoarece capitalele de ţară nu sunt favorizate în acestă competiţie. Este luat ca exemplu Parisul care a pierdut.

Fiecare dintre aceste oraşe candidate are atuuri. De exemplu Alba Iulia vine în competiţie cu o cetate integral reconstituită, cu câteva muzee printre care şi Muzeul Unirii, cu mai multe publicaţii de cultură pe care le sprijină de mai mulţi ani ( una dintre ele fiind România literară ! ), cu un program coerent. Ba mai mult au chiar un manual de identitate care a fost distribuit gratuit firmelor care doresc să sprijine candidatura. În plus oraşul este mic, curat şi în fiecare an are o vizibilitate sporită datorită zilei naţionale.

Aradul numai pentru logo a primit 55 de propuneri iar pentru mascotă 16! Are muzee, o viaţă culturală activă, publicaţii şi sprijin din partea firmelor locale şi ale autorităţilor!

În cazul Braşovului nici nu ştiu cu ce să încep! Au tot felul de organizaţii, de muzee şi de locaţii unde propun şi fac activităţi culturale. Oraşul beneficiază de o expunere mediatică de excepţie, de un centru refăcut, de puternice grupuri de media locale care promovează această acţiune.

Aceeaşi situaţie este şi la Iaşi. Ziarele locale, televiziunile locale şi regionale promovează candidatura oraşului. Acum la toate manifestările tradiţionale găzduite s-a mai adăugat un festival literar şi o competiţie de traduceri! Au deja o strategie adoptată de consiliul local şi deja au alocat sume din buget pentru această problemă.

Clujul pare a fi cel mai avansat. Au două festivaluri importante de film şi teatru, două manifestări la nivel internaţional de muzică, mai multe proiecte culturale. De exemplu la prima întâlnire a grupului de iniţiativă au participat 615 persoane care au avut propuneri! Publicaţiile culturale locale promovează puternic evenimentul. În anul 2014 oraşul a investit în susţinerea acestei candidaturi suma de 1 milion de euro!

Şi despre Timişoara avem informaţii înrgijorătoare pentru candidatura Brăilei. Despre Oradea şi Sfântu Gheorghe informaţiile nu sunt prea multe dar sigur nu stau nici ei. Nici Craiova nu stă dar acolo susţinerea politică pare a fi cam ca la noi.

Acum despre Brăila. În afara oamenilor din grupul de iniţiativă care se zbat nimic altceva nu se întâmplă. La şedinţa din ianuarie au fost cca 50 de persoane, în februarie o şedinţă s-a amânat iar la următoarea s-au purtat discuţii uneori sterile. Primarul Brăilei consideră prezentarea candidaturii, adică simpla participare, drept un succes! Oare el nu se uită în jur la mizeria pe care o patronează? Preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila Viorel Mortu se zbate dar nu se ştie cât timp sprijinul său va conta ţinând cont că poziţia sa politică este provizorie. Siteul care sprijină acţiunea a avut 30 de vizitatori până acum în luna februarie iar pe facebook sunt doar 846 de susţinători.

Cu aşa susţinere, cu aşa sprijin politic nu cred că avem vreo şansă. Nimeni nu va acorda acest statut unui oraş plin de gropi, de clădiri gata de prăbuşire, unui oraş fără evenimente culturale susţinute, unui oraş fără o promovare puternică.

Chiar şi ideea unirii cu Galaţiul nu aduce o înbunătăţire a poziţiei noastre. Dacă privim la competiţie am pierdut din start. Nu ne rămâne decât să facem ceva paşi pentru a reduce distanţa, pentru a creşte vizibilitatea dar realistic vorbind putem pregăti de acum o viitoare candidatură ... undeva prin 2080 când actuala clasă politică locală va fi de mult istorie.

- See more at: http://www.infoest.ro/stiri/editorial/Braila-Capitala-Culturala-Europeana-2021-avem-sanse-sau-nu.htm#sthash.YyqzhlhQ.dpuf
Mai nouă Mai veche