Când mor dinozaurii

Observ o tendinţă de schimbare a clasei politice din România, Puternici baroni locali altădată neatinşi de nimeni şi de nimic au început să realizeze că sunt muritori politici. O parte din ei chiar au murit la propriu iar alţii au ajuns prin puşcării. Astfel s-a început o primenire a clasei politice româneşti, primenire care ar fi trebuit să aibă loc cu mult mai mulţi ani în urmă.

Vremea dinozaurilor de partid s-a dus. Unii mai încearcă să prindă prăzi mici, să îşi facă provizii poate vremurile se vor schimba şi lumea lor va reveni. Din păcate astfel de speranţe pot fi reale. E nevoie de o democratizare a vieţii politice, de o spargere a monopolurilor partidelor mari. Dacă în ţări cu democraţie avansată e nevoie de doar 3-5 oameni să poţi înregistra un partid la noi de ce e atâta birocraţie? Cine se teme de mai multe partide când numai cetăţeanul prin votul lui poate spune cine e fiabil sau nu? De ce avem bariere birocratice?

M-am săturat să fie alegeri în România doar pentru a vedea cu cine va guverna UDMR. E tipul pentru altceva. E timpul pentru o primenire a vieţii publice. S-a schimbat aerul, s-au schimbat mijloacele ( vezi facebook, internet media, telefonia mobila ieftina ).

Veţi spune că mai multe partide vor însemna coaliţii mai mari. Şi ce? Nu se ceartă şi acum politicienii între ei? Ce contează e că vor pătrunde oameni noi care să dorească să mişte lucrurile. Nu degeaba hitul vreau o ţară ca afară răsună în mintea tot mai multor români.

Lumea dinozaurilor politici e pe cale să se încheie. Cu coţcăriile lor, cu imunităţile lor inventate, cu pactele lor de coabitare, cu viziunile lor pe 100 de ani dar orbite de problemele zilei de azi sau de mâine, cu mecanismele lor de manipulare.

E vremea pentru lumea de dupa dinozauri.

- See more at: http://www.infoest.ro/stiri/editorial/cand-mor-dinozaurii-politici.htm#sthash.KfMn3oGo.dpuf

Mai nouă Mai veche