Brăila e prima la BAC. Ce facem cu elevii dupa BAC?

Ca în fiecare an Brăila a fost printre judeţele fruntaşe la BAC. Ba chiar mai mult anul acest a fost prima pe ţară. E o realizare demnă de toată lauda. Intrebarea mea este ce facem cu aceşti elevi după BAC? Cele doua universităţi din Brăila nu reuşesc să absoarbă cei mai buni elevi iar restul pleacă fie spre Bucureşti, fie spre Galaţi sau spre alte zări.

După facultate aceşti noi şi pregătiţi români rămân de cele mai multe ori în aceste oraşe sau chiar migrează în străinătate. Din toată această muncă Brăila primeşte foarte puţin. Se alege doar cu amintirea unui liceu frumos sau cu nostalgia unei copilării.

Problema oraşului este de a ţine aceşti tineri bine pregătiţi acasă. Din păcate azi pare o utopie. Nu sunt locuri de muncă dar nici nu se vrea dezvoltarea lor, nu sunt firme puternice dar nici nu se încurajează apariţia lor, nu sunt deschideri spre nou dar se mimează interesul şi tot aşa.

Încă o generaţie bine pregătită va părăsi oraşul şi judeţul iar noi ne vom întreba în continuare cum de numai proştii ajung în funcţii locale. Un tânăr bine educat va fugi de mizeria politică, de salariile mici şi plătite când mărinimosul patron vrea, de munca fără obiectiv sau de munca în zadar. Un tânăr bine pregătit ştie că poate cuceri lumea prin forţe proprii şi se va duce acolo unde va fi lăsat să o facă. Din păcate la Brăila nu se poate. Încă.

- See more at: http://www.infoest.ro/stiri/editorial/Br%C4%83ila-e-prima-la-BAC-Ce-facem-cu-elevii-dupa-BAC.htm#sthash.GzwT5xJH.dpuf
Mai nouă Mai veche