Scutirea la profitul reinvestit o gogoasa in stil socialist

Guvernul Ponta a făcut mare tam tam pe ordonanţa care chipurile scuteşte de taxarea pe profit firmele care îl reinvestesc. Pînă aici e propagandă. Realitatea e mult mai dură aşa cum de altfel ne-am obişnuit în cazul lui Ponta. El nu ştie să dea decât pomeni electorale şi nicidecum să încurajeze investiţiile sau sectorul privat.

Să le luăm pe rând.
1. Ordonanţa de urgenţă stabilişte că aceste măsuri sunt doar pentru perioadă limitată. Adică din 1 iulie 2014 si până la 31 decembrie 2016. Cu alte cuvinte vedem dacă merge şi apoi o menţinem sau nu.
2. Se referă doar la investiţiile în echipamente noi. Deci agentii economici vor fi scutiti integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit in echipamente tehnologice, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru.
3. Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat. Deci adio investiţii multianuale.
4. Contribuabilii care beneficiaza de scutirea la profitul reinvestit au obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de functionare a acestora! Adică cu alte cuvinte dacă cumpăr un echipament cu o durată de viaţă de 25 de ani trebuie să îl ţin în funcţiune 12 ani şi 6 luni minim! Adio retehnologizări !
5. Nu se poate aplica metoda de amortizare accelerată ci doar pentru metoda liniară şi cea degresiva! O tîmpenie mai mare nu se putea decât la un guvern socialist. Pratic prin această limitare guvernul Ponta vrea să fie sigur că nu păgubeşti statul dacă îţi iei cumva două - trei utilaje până în 2016!
6 . Microintreprinderile au un statul mai vaforabil. Mare brânză. Oricum ele nu investesc prea mult.

Valoarea marilor facilităţi este estimată pentru 2014 este de 137,5 de milioane de lei de Ministerul Finanţelor Publice. Aici sunt tare curios cum au făcut? Au dat în bobi să vadă cat vor investi firmele? Au luat la puricat miile de anunţuri de mediu? Ce metodologie au folosit la estimare? Nu de alta dar ar putea fi aplicată în multe domenii deoarece înţeleg că prezice viitorul ....

Concluzia firească la o astfel de măsură fiscală este următoarea - guvernul Ponta a dat o măsură limitată, parţială şi probabil neaplicabilă decât în mică măsură cu efect redus asupra bugetului dar şi a dezvoltării economice. Putem spune că această ordonanţă nu are scop economic ci o ţintă politică clară. Acum domnul Ponta poate afirma la tv că "a dat" mediului de afaceri ce a dorit dar că ei sunt cârcotaşi şi că nu înţeleg concepţiile eonomice coapte în laboratoarele guvernului socialist.

Ai naibii inculţi care nu aveţi contracte cu statul!

http://www.infoest.ro/stiri/editorial/Scutirea-la-profitul-reinvestit-o-gogoasa-in-stil-socialist%20.htm#sthash.NTzCFXAs.dpuf

Mai nouă Mai veche