De ce produsele alimentare româneşti practic nu există la Sofia

Am petrecut ultima săptămână la Sofia. Am colindat magazine, supermarketuri dar şi hipermarketuri, ca românul imparţial de. M-am uitat prin rafturi să văd un produs de pe acasă, care nu e mai departe de 400 de km. Nu am găsit nimic. Nu exista nici o apă minerală românească de vânzare deşi ale lor sunt vai de ele, nu avem vinuri cu toate ca sunt prezente aceleaşi poşirci exotice din Australia şi Chile de care nu a auzit nimeni în ţările de origine. Nimic la mezeluri, nimic la alte raioane. Măcar un pufulete acolo făcut în România să gasesc. Nimic.



Cu toate că la noi marii retaileri fac caz de "ajutorul" pe care îl acordă producătorilor români, de fapt el nu este decât o prosteală în faţa cumpăratorului pentru a-i arăta că, chipurile, le pasă. De fapt nu vor decât banii lor din buzunar.

Aici, în Sofia, cred că produsele alimentare româneşti ar fi competitive, chiar dacă ar avea unele dintre ele preţuri mai mari ca cele locale. Ar trebui să facem ceva să putem vinde pe astfel de pieţe de lângă noi, care ne cunosc, care ne-ar cumpăra produsele, dar care nu pot avea acces la ele din cauza unor multinaţionale.

Soluţii ar fi dar ar trebui să se implice şi statul român în spirijirea privaţilor. Ar putea negocia cu marile reţele să ajute exportul românesc când dau cu aşa mare uşurinţă  autorizaţiile, să sprijine producătorii români care acum abia îşi trag sufletul şi care luptă singuri, cu mijloace puţine, într-o luptă inegală.

Ce m-a bucurat în Sofia a fost vizibilitatea Daciei. E peste tot. De la taxiuri la companii de transport, de la oameni de la periferie pînă la bogaţii din cartierul german. E un exemplu de cum o mare companie îşi urmăreşte interesul şi sprijină economia românească. Cred că şi cei mici, uniţi şi cu un ajutor discret al statului, pot face multe. A cam venit timpul.

http://www.infoest.ro/stiri/editorial/produse-romanesti-in-sofia.htm#sthash.N1N2I8zR.dpuf
Mai nouă Mai veche