Incoerenţă de preşedinte aflat la final de mandat

Preşedintele României Traian Băsescu a demonstrat încă o dată incoerenţa de care a dat dovadă pe tot parcursul ocupării funcţiei supreme în stat când aseară şi-a asumat greşeala din noile coduri penale (Codul Penal si Codul de Procedură Penală) legată de articolul 140 care ar fi în opinia dumnelui o portiţă pentru corupţie. "Dacă premierul nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140, este emblema corupţiei" a spus Băsescu. 

Aceste acte au fost elaborate în anul 2009 şi 2010 şi asumate de guvernul condus de Emil Boc. Au fost apoi promulgate de Băsescu imediat. Acum după iată patru ani revine şi ne spune că nu sunt bune. Dar atunci când le-a promulgat erau? 

Incoerenţa preşedintelui, ca să nu îi spun bătaia de joc, e legată de restrângerea dreptului de urmărire. Conform alineatului 1 al articolului 140 din noul CPP, "supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea"

Practic de la intrarea în vigoare nu se mai pot face ascultări de telefoane cum vrea un procuror fiind tăiată arma principală cu care suporterii preşedintelui lucrează acum cazurile duşmanilor săi politici. 

Ce nu înţelege presedintele este că actuala formă este în favoarea sa. La terminarea mandatului el va beneficia de un alt tratament, mult mai democratic, decât cel care este aplicat oponenţilor săi acum. 

Pregătirea preşedintelui în domeniul juridic nu i-a oferit suficente informaţii pentru a înţelege această nouă abordare. Mai mult nici consilierii dumnealui nu au înţeles acest lucru, fapt care ridică grave întrebări legate de modul de selectare al acestora, dacă criteriul competenţei nu a fost cel decisiv cum tocmai am aflat. 

Una peste alta ieşirea preşedintelui nu este demnă de o asemenea funcţie în stat. Nici limbajul şi nici comportamentul nu au lucrat în favoarea ocupantului de la Cotroceni.

editorial pe Infoest.ro
Mai nouă Mai veche