Avem salariu minim 850 de lei. Cu ce ne ajută?

Începând cu 1 ianuarie 2014 salariul minim în România a devenit 850 de lei.De această prevedere vor beneficia aproape 800 de mii de salariaţi şi familiile lor. Aparent nu este o creştere mare aceasta de 50 de lei acordată de guvern dar ea e importantă în contextul creşterii economice.

Guvernul condus de Victor Ponta s-a tot împiedicat în probleme economice în anul 2013. Cu toate acestea datorită agriculturii care a avut producţii record şi exporturilor a putut încheia anul cu o creştere economică bună de cca 2.3 %. Pentru 2014 nu poate face mari schimbări care să genereze sau să menţină această creştere economică. Una din pârghii este tocmai creşterea salariului minim. Din acest motiv el s-a stabilit că va creşte de la jumătatea anului la 900 lei.


Practic guvernul vrea să folosească multimplicatorul economic al acestor bani pentru susţinerea programului său de guvernare. Banii suplimentari pe care îi vor primi aceşti angajaţi se vor duce în consum care la rândul lui va acţiona asupre producătorilor. Nu ştiu cât din aceşti bani vor rămâne în România, o mare parte se va duce probabil spre importuri dar ei vor da un mic bobârnac indicatorilor economici. Nu ştie nici guvernul care va fi partea pozitivă. Din acest motiv a luat măsura din doi paşi. Să vadă dacă merge sau nu. Dacă merge să nu vă minunaţi dacă înainte de alegerile din toamnă vom avea încă o creştere a salariului minim.

Pentru salariaţi 50 de lei sunt puţin. Chiar foarte puţin. Şi o creştere de 100 de lei e foarte mică având în vedere costul vieţii. Numai taxele au crescut cu mai mult decât primesc aceşti oameni. E mai mult o iluzie de susţinere. Ea nu va scădea diferenţele dintre salariile mari şi cele mici dar va accentua creşterea numărului de salariaţi apropiaţi de acest prag.

Întrebarea firească este pe cine ajută această creştere a salariului minim. Rămâne o întrebare deschisă.

editorial publicat pe Infoest.ro 
Mai nouă Mai veche