A venit vremea vindecării

De câteva zile avem parte de câte un cutremur de peste 3 grade Richter. A devenit aproape o ştire banală şi mă întreb cât timp ne vor mai informa prompteristele la breaking news de acestea. Asta pentru că noi românii suntem mai speriaţi decât japonezii când vine vorba de cutermure.

Istoria noastră economică, politică şi culturală are drept repere puternice anii de cutremure. E suficient să ne uitam la ultimile mai mari din 1940, 1977 sau 1986. Ele au marcat schimbări în societatea românească.

Acum se aşteaptă un cutremur mai serios, după cum ne tot ameninţă specialiştii. Eu nu sunt aşa fatalist dar pot spune că sunt pregătit. După un Traian Băsescu orice cutremur e mic copil pentru societatea noastră.

Ceea ce mă miră e faptul că nimeni nu face nimic cu sutele de clădiri marcate cu bulina roşie. Mă aşteptam dată fiind isteria colectivă ca vreo instituţie de stat să vină cu un program de consolidare, vreo bancă care dă uşor credite de 1 milion de euro să pornească un program financiar. Astfel s-ar mai mişca puţin economia, s-ar învârti ceva bani şi primul ministru socialist ar putea anunţa iar pompos ceva creştere economică.

Obişnuiţa noastră cu tragediile care pot fi evitate a devenit patologică. Eu cred că a venit vremea vindecării dar o vindecare prin programe care să stimuleze financiar calea dreaptă.

editorial pe Infoest.ro
Mai nouă Mai veche