Anul economic 2013

Mai sunt puţine zile şi anul 2013 devine istorie. Dacă privim cu detaşare la evenimentele sale economice vom observa că de detaşează de departe câteva. Prima ar fi cea legată de nivelul exporturilor care va atinge cel mai mare nivel din istoria României. Ne apropiem de pragul de 50 de miliarde de euro. A doua este intrarea, pentru prima dată dupa 1989 pe excedent bugetar în domeniul agricol. Practic am exportat mai mult decât am importat cu aproape 10 milioane de dolari după datele din primele 10 luni iar din informaţiile din piaţă tendinţa se va păstra şi pentru ultimele două luni.



O altă ştire pozitivă este aceea că în acest moment îndeplinim toate criteriile pentru a putea adera la euro dar interesul nostru este de a amâna acest proces pentru vremuri economice mai bune. Mai sunt de adăugat aici succesele legate de Bursa de Valori Bucureşti care sub o nouă conducere începe, treptat, să devine unul din motoarele economiei private.

Lucrurile rele sunt din păcate la fel de multe. Ratările pe bandă ale privatizărilor din cauza incompetenţei funcţionărimii de stat ( cazurile Oltchim, CFR Marfă etc ), creşterea mai multor taxe şi impozite, brambureala legislativă legată de bugetele de stat ale anului 2014 şi nu în ultimul rând reducerea investiţiilor publice.

La o privire superficială anul 2013 a fost un an fantastic de bun pentru economia noastră. Dacă privim însă mai atent vom observa că în acest an s-au pus bazele unor politici socialiste care vor încetini dezvoltarea României în următorii ani.

Pentru prima oară nu s-au respectat politicile europene în domeniul accizelor fapt cu grave consecinţe pentru stabilitatea economică. Tot pentru prima oară avem de-a face cu o suprataxare pentru dezvoltarea unui domeniu care însă e contrară principiilor ecuropene. Plătim taxă în combustibil, plătim taxă de drum iar guvernul condus de socialistul Ponta vrea să mai plătim şi taxă de autostradă. Deja e prea mult!

Anul 2013 va rămâne în istoria economică şi pentru nivelul foarte mic al investiţiilor străine , sub 2 miliarde de euro dar şi ca un an excepţional pentru agricultură. Să fie şi 2014 măcar jumătate cât 2013 la fapte pozitive!

editorial pe Infoest.ro
http://www.infoest.ro/index.php?pn=2&idn=386475165
Mai nouă Mai veche