De ce e bine sa creasca salariul minim

Premierul Ponta a anuntat cresterea salariului minim in doua transe mai intai la 750 si apoi la 800. Dupa parearea mea a fost modest. Putea sa il ridice din prima direct la 1000 de lei, mult mai aproape de realitatile vietii din afara birourilor guvernamentale.



De ce este bine sa creasca salariul minim. Din mai multe motive dar in primul rand fiscale si sociale. Cele fiscale sunt de natura albirii unor venituri. Un angajator care ofera un salariul minim este incurajat sa ofere si alte stimulente. Crescand salariul minim scade si cota nefiscalizata.

Tot din punct de vedere al incasarilor bugetare e importanta valoarea si pentru o serie de amenzi si taxe care sunt legate de salariul minim. Creste salariul minim cresc incasarile bugetare din aceste surse. Oricum statul nu castiga mare lucru din impozitul acestor salarii chiar daca ele sunt aproape un sfert din economie. Exista chiar voci importante care spun ca o impozitare mai modersta decat acum ar fi benefica pentru societate si eu le dau dreptate.

Un alt element important il constituie cel social. E important pentru stabilitatea unei tari ca nivelul salariului minim sa fie cat mai ridicat. El in acest moment este insuficient pentru cei care il primesc.

Ponderea salariului minim reflecta si gradul de saracie al unei societati. Din pacate daca ne uitam la tari apropriate noua dpdv georgafic precum Ungaria, Slovacia sau Polonia sunt cu mult sub nivelurile lor.

Aceasta crestere este o veste buna si pentru economie in ansamblul sau.

editorial publicat pe InfoEST
Mai nouă Mai veche