Chisinaul sub semnul propagandei comuniste

Intamplarea a facut sa fiu chiar in Chisinau in data de 16 martie cand s-a ales noul presedinte al Republicii Moldova. Pe langa politicianismul tipic moldovenesc am remarcat ura si proaganda comunista demna de cele mai negre momente ale istoriei.

Astfel inainte de alegerea conducatorului Moldovei televiziunea prorusa NIT a prezentat un reportaj prin care "informa" cetatenii republicii ca jandarmeria romana este gata sa intervina in Moldova pentru a "inabusi" mitingul anuntat al comunistilor. Mai mult decat atat Romania ar fi trimis un avion sa ii "recupereze" pe liderii moldoveni din conducerea tarii in frunte cu primul ministru, cu candidatul desemnat al Aliantei de Integrare in Europa impreuna cu alte persoane cu functii in stat.

Mai mult personal Vladimir Voronin a trimis un fluturas angajatilor din serviciile secrete moldovenesti, scris in rusa, in care ii ruga sa nu fie de partea romanilor si sa nu tina cu "tradatorii". Voronin invoca asa zisa "statalitate" a Moldovei.

O propaganda de joasa speta, demna de filme cu prosti. Ce m-a impresionat cu adevarat este ca moldovenii de prin satele prin care am trecut in acea zi si cu care am discutat, toti, credeau tampeniile lui Voronin dar sperau la o intelegere in mod pasnic intre combatanti.

Mai mult mitingul comunistilor a avut un contramiting. Mass media rusa a prezentat doar o singura manifestare, ati ghicit a comunistilor. Nici televiziunea de stat nu a reflectat mai bine ceea ce s-a intamplat pe strada.

Stiu ca multi moldoveni doresc sa se uneasca cu Romania dar poate si mai multi cred ca acest lucru e prematur. Eu cred insa ca trebuie sa incercam sa informam corect si nepartanitor despre realitatile romanesti si europene pentru ca si ei sa inteleaga mecanismele democratice.

Mentalitatea pe care am intralnit-o la tara, in marea ei majoritate brejnevista in cel mai bun caz, e la zeci de ani de ceea ce se intampla dincolo de Prut. Moldovenii ar trebui sa mai umble prin lume pentru a intelege in ce gaura se gasesc acum si sa ia singuri masurile de rigoare.

editorial pe Infoest.ro
Mai nouă Mai veche