Creditele restante ale brăilenilor au crescut cu peste 20% de la inceputului anului

BNR a publicat recent seriile de date interne pentru luna iunie 2011. Am dorit să ştiu cum trăiesc brăilenii iar cel mai bun indicator pentru o astfel de concluzie îl constituie nivelul datoriilor persoanelor fizice.
Valoarea datoriilor totale in lei pe care brăilenii le au la bănci este de 1132.7 milioane lei. Faţă de luna ianuarie 2011 se observă o creştere a lor cu 4,6%. Dintre acestea 1008,4 milioane lei sunt credite curente in lei în timp ce 124,3 milioane sunt restanţe. Practic valoarea restanţelor a crescut cu 21% de la inceputul anului! Imens am putea spune. Pentru persoanele fizice avem o supraîndatorare care pe fondul recesiunii economice a accentuat presiunea asupra bugetelor familiale.
Valoarea creditelor pentru locuinţe a scăzut de la un nivel de 405,7 milioane lei la 399 milioane ceea ce înseamnă că cei care au terminat creditele ipotecare nu s-au aventurat decât în foarte mică măsură să ia altele. Avem un apetit scăzut pentru investiţii imobiliare datorită instablităţii finanţelor la nivelul familiei.
Un alt indicator care arată decăderea nivelului de trai este si faptul că pe lângă creditele în lei au crescut şi creditele în valută. Valoarea acestora a ajuns la 860,5 milioane lei iar valoarea restanţelor a crescut cu 24,6%! Dacă în luna ianuarie 2011 valoarea acestora se ridica la 29,2 milioane lei in iunie 2011 ajunseseră la 36,4 milioane lei. Calculul în lei s-a făcut tinând cont de cursul de schimb care a cunoscut o depreciere pentru o serie de valute precum dolarul american si francul elveţian.
Din datele prezentate mai sus reiese limpede că brăilenii nu îşi mai pot duce nivelurile actuale de rate la credite. Cresterea restanţelor cu valori atât de mari la creditele în lei dar şi la cele în valută arată o supraindatorare a populaţiei. Această supraîndatorare este o frână ind e zvoltare, în accesarea de noi credite, în deschiderea spre noi achiziţii de bunuri şi servicii de mare valoare.
Putem trage concluzia fără să greşim că astăzi se trăieşte mult mai greu decât la inceputul anului. Am analizat acest aspect privind doar din punctul de vedere al creditelor. Pe lângă acestea mai sunt alti factori care au influenţat în rău nivelul de trai : scumpirile utilităţilor, ale mâncării dar mai ales ale carburanţilor.
Anul 2011 este un an mai rău, un an al executarilor silite dar mai ales un an în care speranţa pare a păli pe fondul atâtor probleme economice.
Cum să ieşim din acest marasm? Nu cred că autorităţile locale au auzit de noţiuni precum incurajarea investiţiilor private, de reducerea birocratizării, de scăderea si eliminarea unor taxe puse doar pentru a mai colecta bani la bugetul local de incurajarea concurentei de lupta impotriva monopolurilor private. De ce cred asta? Uitati-vă doar la o listă a firmelor abonate la lucrările publice, la modul de abordare a cheltuirii banului public, la dispreţul faţă de cetăţean.
Incurajând economia reala, concurenţială, în curajăm posibilitatea oamenilor de a munci, de a îşi câştiga cinstit banii şi de aşi plăti datoriile.

articol publicat in Viata Brailei
Mai nouă Mai veche