Uniunea Europeana pe drumul extinderii

Islanda a inceput luni negocierile asupra cererii sale de aderare la Uniunea uropeana. Au fost deschise primele patru capitole din totalul de 30 pentru negocieri cu UE. Din cele patru capitole, doua au fost deja inchise, conform ministrului islandez de Externe, Ossur Skarphedinsson, citat de AFP.

Dupa ce a fost puternic zguduita de criza financiara economia islandeza isi cauta o umbrela care sa o protejeze de situatii neprevazute.De unde inainte de anul 2009 nici un partid islandez nu vedea o oportunitate in aderarea la UE acum optica s-a schimbat total.

Pentru o tara mica cuplarea la marea economie europeana inseamna nu numai o stabilitate ci si o siguranta a zilei de maine.

Islanda este practic o tara pregatita de aderare.Are o economie capitalista functionala , o infrastructura dezvoltata dar si cateva probleme legate de datoria externa, de protectionismul puternic si de populatia conservatoare in ceea ce priveste reformele economice.

Inceputul discutiilor creaza o noua dimensiune a viitoarelor tari membre ale UE : islanda, croatia, Serbia, Albania si Macedonia.
Mai nouă Mai veche