O istorie a comunismului romanesc

Am descoperit un autor care pune mai presus de orice adevarul istoric bazat pe o formidabila documentare. Cezar Stanciu publica la editura Cetatea de Scaun din Targoviste o extraordinara istorie a comunismului romanesc - "Traversand infernul.Scurta istorie a comunismului romanesc.1948-1989". Pe buna dreptate o intituleaza scurta nu atat pentru dimensiunea cartii ci pentru faptul ca toate aceste evenimente ar trebui tratate pe larg.Gasim informatia comentata corect , fara partizanat sau pozitii ostile.O istorie a Romaniei, a intrigilor din fruntea partidului comunistilor romani indiferent de cum s-a numit el (PMR sau PCR). Gasim adevaruri, intrigi si pozitii, reusite si infrangeri dar mai presus de toate gasim istoria adevarata asa cum s-a intamplat ea.

Autorul nu a trait decat o parte a copilariei in comunism. Se poate spune ca nu a fost influentat de cunoasterea personala a personajelor pe care le abordeaza. Pentru el comunismul este cum e 23 august pentru noi, doar o fila de istorie, pe care o trateaza cu respect dar mai ales cu atentie si corectitudine.

Volumul e scris clar si limpede. Frazele curg si totul pare o poveste. E chiar cinematografica aceasta lucrare de istorie.
Mai nouă Mai veche