Cum s-a prognozat bunastarea

Comisia Nationala de Prognoza a facut o estimare pentru anul 2011. Cum aceasta a dat de multe ori cu oistea’n gard am zis sa vad ce ma astepta sa ma prinda finalul nuclear al planetei in cunostinta de cauza.

Asa am aflat ca anul 2011 va fi unul de crestere economica. Cica PIB-ul va urca cu 1.5% si valoarea lui va atinge 129.3 miliarde euro. Industria va creste cu 2.7%, agricultura cu 1%, serviciile cu 0.9% constructiile cu 1.6%, consumul cu 1.3% si investitiile cu 3%. E bine ?

Din pacate hartia suporta orice inclusiv niste prognoze „de bine”. Pentru ca vorba aceea e greu sa ne mai ducem mai jos de unde suntem, dar eu cred ca inca se poate, ca nu am ajuns la fundul sacului.

Sa le luam putin la puricat : se spune ca industria va creste. Posibil, doar pe baza exportului dar si acesta sufera puternic de birocratizarea si de o reglementare tot mai accentuata care a introdus-o guvernul Boc. Rambursaile de TVA se fac cu mare intrarziere. Plus ca predictibilitatea economica a scazut masiv in timp ce insolventa a explodat. Poate doar prin intrarea pe productie a Ford si prin inca doua trei astfel de motoare sa crestem dar altfel nu vad cum.

Finantarile bugetare sunt blocate, finantarile private blocate, bancile sunt excesiv de prudente iar bani din exterior nu intra. Investitiile aflate in derulare se taraie spre finalizare iar altele nu prea se intrevad. De aici si neincrederea mea in cresterea sectorului constructiilor si a investitiilor, frumos prognozate mai sus.

Agricultura daca prinde un an bun poate creste mult mai mult decat ceea ce este prognozat. O conditie de baza ar fi sa nu ajunga la cer costul motorinei si nici al noului impozit agricol.

Consumul fiscalizat e posibil sa creasca pentru ca deja s-au anuntat investitii in noi retele de magazine si de supermarketuri care vor fura din comertul traditional din piete.

Din cele percepute in economie acum nu vad o astfel de bunastare precum cea prognozata dar sa fiu eu pesimit si sa ma insel.
Mai nouă Mai veche