Oficial suntem in stagnare

De cele mai multe ori cand nu stii ce sa faci se zice ca e bine sa astepti. E o filosofie pe care o aplica guvernul Romaniei. Cum nu stie cum sa faca reforme astepta, poate - poate se vor face de la sine.

Mai mult decat atata prin masurile gresite pe care le ia da peste mana de fiecare data si celor care doresc sa faca ceva.

De doi ani de zile nu avem reforme ci hei- rupisme dupa inaltimea lui Boc toate asezonate de intelepciunea economica a presedintelui care vorba aceea „este dar nu o vedem”.

INS a anuntat primele estimari pentru PIB-ul Romaniei in ultimul trimestru din 2010. Din modul cum sunt prezentate datele, folosind doar seriile brute ( adica comparand trimestrul IV cu trimestrul III din 2010 ) apare o crestere economica de ...tineti-va bine ...0.1%. Adica cum s-ar spune daca estimarea este in marja de eroare acceptata putem avea chiar o scadere! Analizand insa evolutia PIB-ului in serie ajustata ( de fapt baza in comparatia statistica ) avem o scadere de - 0.6%. Cu alte cuvinte indiferent cum am lua-o nu am iesit din criza.

Daca comparam datele ajustate pe toate cele patru trimestre din 2010 vedem o serie de -2.6% in T1, -0.5% in T2, -2.5% in T3 si -0.6% in T4. Avand in vedere valorile din anii 2009 si 2008 putem spune ca baltim intr-o stagnare.

Ea va fi tot mai accentuata in primele luni din 2011 deci si T1 din 2011 nu va avea cine stie ce cifre spectaculoase deoarece economia noastra este puternic sezoniera iar motoarele ei incept sa functioneze abia dupa Pasti.

Demn de subliniat este ca industria prelucratoare creste in timp ce constructiile s-au prabusit intr-un abis. Consumul s-a restrans iar depunerile populatiei in banci au cunoscut culmi nebanuite.

Economia romaneasca nu se misca. Banii sau in banci si la saltea. Investitii nu se intrevad iar licitatiile netrucate sunt un miracol. Baltim, stagnam si ne macinam nervii cu guvernanti care nu inteleg ca pentru a primi trebuie sa si dai nu numai sa tai si sa iei.

articol publicat pe www.infoest.ro
Mai nouă Mai veche