Guvernul a stabilit compensarea din oficiu a creanţelor firmelor cu cele ale statului

Executivul a adoptat miercuri 29 septembrie 2010 o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează OUG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală. Actul normativ propune reglementarea compensării de drept, adică stingerea creanţelor reciproce chiar în momentul când creanţele există deodată, indiferent dacă debitorii au sau nu cunoştinţă despre aceasta. „Până acum, acest lucru se făcea la cerere, prin excelenţă, acum am consacrat compensarea de drept a acestor creanţe”, a explicat premierul Emil Boc.

Ministrul Finanţelor Publice a declarat că „ANAF-ul va fi obligat ca în momentul în care un contribuabil are de încasat de la buget şi are datorii, să se facă compensarea din oficiu.”

De asemenea, ordonanţa de urgenţă prevede diminuarea nivelului dobânzii datorate pentru creanţele fiscale neachitate la termen de la 0,04% pentru fiecare zi de întârziere, faţă de 0,05% cât este în prezent. Premierul Emil Boc a apreciat că „prin acest mecanism firmele aflate în dificultate beneficiază de sprijin din partea statului”. (AMOS News)

Sa vedem acum cum va pune ANAF-ul in practica o astfel de ordonanta. Sunt curios cum vor fi normele de aplicare sau cand voi fi publicate si acestea... peste alte 6 luni ?
Mai nouă Mai veche