De ce ne omoara un TVA de 24%

Am vazut surprins ca ministrul finantelor a optat pentru introducerea unui TVA nediferentiat de 24%. Cred ca o astfel de abordare este total gresita si mai mult nu va aduce la buget sumele pe care guvernantii cred ca le vor aduce.
.
In primul rand acest nivel al TVA-ului, unul din cele mai mari din Europa, nu incurajeaza consumul care este de fapt filozofia de baza a acestei taxe pe consum.Deci daca avem consum mai mic avem si incasari mai mici.Romania este in criza iar majoritatea industriilor sunt in scadere.Pana acum se anunta o scadere a PIB-ului cu un procent de cca 7%, ca urmare si taxele si impozitele incasate vor fi mai mici.Cum TVA-ul este unul din pilonii fiscalitatii si incasarile se vor reduce.
.
Nu inteleg de ce nu s-a optat totusi pentru un nivel redus pentru produsele alimentare.Nu cred ca un TVA de 5% de exemplu pentru alimente ar fi afectat prea mult incasarile bugetare.Insa un astfel de nivel ar fi redus putin din presiunea asupra bugetelor de familie si ar fi scazut nemultumirea oamenilor saraci.
.
Se vede ca masura a fost luata la disperare cum se spune. Daca asa dau cifrele matematice atunci asa facem, fara a tine seama de context sau de oameni.E o politica gresita si foarte periculoasa pentru ca guvernarea este in primul rand pentru oameni, in interesul lor ceea ce nu se intampla acum.E ultimul pas spre sfarsitul actualui guvern incompetent.
.
Asadar sa va asteptati la o contractare si mai mare a pietelor, la o scadere a vazarilor, la cresterea numarului de someri, la marirea falimentelor si la cresterea nemultumirilor sociale.Toate acestea doar de la o aparent matematica si corecta crestere a TVA-ului cu 5%.
.
Ministerul finantelor ar trebui sa se uite mai mult spre zonele nefiscalizate, spre evaziune si spre bogati.
.
Mai nouă Mai veche