Prim ministru pentru o zi

Cineva mi-a zis cã scriu în ultimul timp doar critic şi cã nu vãd nimic constructiv în jurul meu. M-am mirat de pozitivismul pe care ar trebui sã-l rãspândesc când situaţia economiei româneşti este dezastruoasã dar m-am gândit puţin şi am zis oare ce aş face eu dacã, Doamne fereşte, aş fi în situaţia de a fi prim ministru pentru o zi.
.
Prima decizie aş lua-o pornind de la personalul propriu. Acum sunt prea mulţi angajaţi, prea mulţi consilieri care nu consilieazã nimic, pe prea mulţi bani. Dintr-un condei aş înjumãtãţi aceastã categorie de bugetari.
.
Apoi aş desfiinţa nişte agenţii care doar plimbã hârtii cum ar fi AVAS , Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine ( o struţo-cãmilã cu pãrinţi în Centrul Roman pentru Promovarea Comertului şi Agentia Româna pentru Investitii Straine ), Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii şi altele la fel de inutile. Pe respectivii angajaţi i-aş invita frumos sa vadã cum e piaţa muncii în minunata noastrã ţarã!
.
Dupã aceste douã pozne m-aş ocupa cu douã lucruri utile: bursa şi participaţiile statului. Acolo unde încã mai sunt acţiuni reziduale le-aş vinde imediat pe bursã. Apoi aş reglementa simplu cã fiecare societate pe acţiuni românã care este listatã la bursã va plãti un impozit pe profit cu 5% mai mic ca cele care nu sunt listate. Restul va face piaţa care va transparentiza multe firme, acţiuni şi afaceri.
.
Cu o mânie demnã de vremurile comunismului aş introduce noi niveluri de TVA : unul pentru produsele alimentare de 5% şi altul de 35% pentru bunurile de lux. Pentru ziare, reviste şi tipãrituri aş trece cota ZERO! Aşa cum se ştie pentru ca un popor sã fie fericit e nevoie de pâine şi circ. Astfel românii le-ar avea pe amândouã!
.
In domeniul impozitãrii aş scãdea drastic impozitele pe forţa de muncã. Aceastã mãsurã chiar dacã pe termen scurt ar reduce încasãrile bugetare pe termen lung le-ar consolida şi chiar mãri. Sã mã explic: pentru personalul angajat aş reduce toate contribuţiile undeva la 10% pentru firmã. Acest nivel este unul incredibil acum pentru companiile româneşti. S-ar scoate la ivealã salariile ascunse, munca la negru sau gri s-ar reglementa piaţa muncii, s-ar termina cu minciunile demne de un stat neeuropean. Aş tripla apoi amenzile pentru munca la negru! Totodatã aş schimba şi regulile aberante din domeniul pornind de la nomenclatorul de meserii pe care le-aş lãsa la iniţiativa angajatorului statul urmând sã aibã aici doar un rol statistic, aş reglementa contractul de muncã mult mai liber singura condiţie impusã fiind doar aceea de al declara şi plãti impozitele aferente. Acum dacã doresc sã închei un contract pe 2 ore pe lunã cu o firmã nu o pot face deoarece legea e strâmbã! Aş reduce birocraţia raportãrilor lunare şi aş informatiza integral acest serviciu. Astfel încã o serie de purtãtori de hârtie s-ar ocupa cu altceva!
.
Asupra impozitãrii aş introduce impozitul gradual. Prostia cu impozitul fix este pentru ţãrile africane care se bucurã cã încaseazã şi ei ceva ... Vãd un puternic impozit pe avere, pe case şi bunuri de toate felurile. Vrei sã fii posesor de palat cu 25 de camere - perfect, plãteşte tu statului bani buni pentru asta şi îl poţi avea! Nu cum este acum când diferenţa e de nimic dacã stai în palat sau într-o garsonierã! La fel aş face şi la maşini. Cu cât valoarea de catalog e mai mare cu atât vei plãti mai mult la fisc! Vrei maşinã scumpã atunci plãteşte impozitul aferent ei! Impozitarea cu puterea motorului de acum o pãcãlealã demnã de bancurile cu proşti.
.
Impozitul pe proprietate l-aş ridica de câteva zeci de ori. Suntem printre ţãrile din Uniunea Europeanã cu cele mai mici impozite ale proprietãţii. Cum e posbil aşa ceva? Astfel de bunuri sunt cele mai uşor de urmãrit şi de cuantificat. De ce sã nu aducem bani la bugetul de stat aşa cum aduc suratele noastre de uniune?
Simt deja cã unii dintre dumneavoastrã aveţi o bucurie pentru cã nu voi ajunge niciodatã în poziţia pentru a lua aceste mãsuri. Poate de aceea m-am imaginat prim ministru doar pentru o zi! Stau şi mã gândesc cã aceastã singurã zi nu mi-ar ajunge.
.
Ar fi atâtea de fãcut încât spaţiul acestui articol nu mi-ar ajunge sã le enumãr.
Dumneavoastrã ce aţi face ?
.
Mai nouă Mai veche