GAZPROM noua arma a Rusiei


Initial am fost putin sceptic cu privire la informatiile din cartea cu titlul de mai sus. M-am gandit ca este vorba de o abordare comerciala. Ceea ce am gasit intre copertile ei m-a facut sa stau pe ganduri si sa privesc altfel lumea producatorilor de gaze. Daca macar 10% din ceea ce afirma autorii este adevarat atunci GAZPROM cu toata panza de companii tesute in jurul ei este adevaratul conducator al Rusiei. Daca luam in discutie si faptul ca puterea companiei a devenit extraordinara in timpul conducerii lui Vladimir Putin si informatia nesecreta despre activitatea actualului presedinte rus Medvedev in cresterea si sporirea influentei acesteia atunci nu mai avem argumente.
Volumul porneste din epoca Elţân si reda discutiile si razboaiele din conducerile statului rus pentru influentarea si controlul companiei. Sunt prezentate enorm de multe detalii despre creatorul modern al companiei Cernomârdin si relatiile lui puse in slujba gazului rusesc in timpul mandatului la Kremlin a lui Boris Elţân. Este urmarit GAZPROM in timpul tuturor guvernelor importante ale epocii post-sovietice atat din interior cat si de pe culoarele puterii.
Este descrisa activitatea si increngatura de firme , viata si influenta asupra rusilor , bataliile duse impreuna cu Putin impotriva oligarhilor si discutiile externe cu Ucraina, Belarus , Tardjikistan si Germania.
Informatia este tratata profesionist cu punctele de vedere ale protagonistilor. Scriitura este vioarie si acaparatoare.
Lumea gazului este plina de tradari si regasiri, de duritati isi betii dar inainte de toate este o lume unde serviciile secrete "joaca" acum in liga mare.
Autorii Valeri Paniuskin si Mihail Zigar merita felicitati.
Au creat o imagine din interior asemanatoare filmelor istorice unde totul se desfasoara pe mai multe planuri care au un fundal comun : gazul rusesc.
Politica si economia se imbina cu sportul si mass media.

Volumul a fost distribuit cu Saptamana Financiara si a aparut la Editura Curtea Veche.
Mai nouă Mai veche