Despre carduri

Cardurile au intrat de la o vreme în viaţa noastrã de zi cu zi. Le folosim sã primim salariile sau sã ne facem cumpãrãturile. Ce se ascunde în spatele micilor deptunghiuri de plastic vom încerca sã aflãm astãzi.
Primul lucru care trebuie ştiut despre carduri este faptul cã ele nu sunt decât o interfaţã, o legãturã între noi şi banii noştri. Pentru a avea un card este nevoie sã existe contul din spatele acestuia. Practic atunci când depunem cererea de eliberarea a unui card solicitãm şi constituirea contului de card. Cele douã elemente lucreaza împreuna şi sunt inseparabile.
De fiecare datã când facem o tranzacţie cu cardul de fapt dãm o comandã pentru contul de card aferent. Practic le zicem banilor cum sã se mişte.
Pornind de la funcţiile principale existã douã tipuri de carduri mari : de debit şi de credit.
Cardurile de debit sunt cele care pot fi alimentate cu bani din salarii sau alte venituri. Cu ele se pot face cheltuieli doar pânã la valoarea sumei depuse în card. Deci ceea ce intrã în cont este şi ceea ce iese din cont. Nimic în plus.
Cardurile de credit sunt cele prin care banca ne acordã un credit , indiferent de numele şi forma lui. Deci noi folosind un card de credit folosim din banii bãncii deci ne împrumutãm. Fiecare card de credit are o serie de caracteristici de care ar fi înţelept sã ţinem cont pentru cã altfel vom plãti mai mulţi bani. Alimentarea cardului de credit se face prin depuneri sau prin transferuri bancare.
Datoritã vieţii economice tot mai complexe pot exista carduri bancare care sã îndeplineasca ambele funcţii de debit şi de credit. Acestea au apãrut din dorinţa bãncilor în special de a oferi cât mai multe servicii pe acelaşi instrument de platã. Astfel putem avea un card de salarii , de debit, care sã aibe şi funcţie de creditare în valoare de câteva salarii sau pânã la un plafon de creditare. Obligaţia celui care apeleazã la un credit prin intermediul unui card cu funcţie de creditare este de a face depuneri lunare în valoare de minimul cerut de bancã. Practic funcţiile sunt aceleaşi ca în cazul unui credit bancar cu deosebirea cã nu necesitã atâta hârţogãrie şi aşteptare. Doar bagi cardul în bancomat şi scoţi banii pe care îi poţi returna în rate lunare ca orice împrumut clasic.
Acum dacã vorbit de banii noştri sã vedem care ar fi avantajele folosirii unui card. Primul şi cel mai practic ar fi acela de a avea la dispoziţie toţi banii tãi în orice moment. Mai mult decât atât poţi avea acces şi la bani care nu sunt ai tãi dar pe care îi poţi folosi ca şi când ar fi ai tãi. Un alt element în favoarea cardurilor il constituie faptul cã aproape toate magazinele acceptã acest mijloc de platã. Este deasemenea şi un mod de protejare împotriva furtului de vreme ce sumele sunt garantate de bancã.
Un card singular nu ar fi de nici un folos dacã nu ar fi integrat într-un sistem mondial. Existã deja reţele interconectate de procesare a cardurilor care dau deţinãtorului o libertate de folosire mondialã. Poate ati vãzut unele sigle precum VISA sau Eurocard/Mastercard pe micile mijloace de platã. Astfel de organizaţii permit deţinãtorului unui card membru o serie de avantaje practice cum ar fi plata serviciilor în moneda naţionalã în strainãtate cu convertirea automatã a sumelor, plata asigurarii auto sau deţinerea unei asigurari medicale mondiale, reduceri la plata unor servicii şi tarife etc.
Multe firme au emis propriile carduri sau s-au aliat cu banci renumite pentru a emite carduri. Existã o multitudine de carduri şi de avantaje pe care vã las plãcerea a le descoperi singuri.
Doar atâta vã mai spun : comisioanele la plata cu cardul sunt zero oriunde în lume. Folosiţi-vã de asta!

articol aparut in Ziarul de Braila
Mai nouă Mai veche