Sfarsitul Petrolului


Omenirea se confrunta cu o noua criza mondiala. Aceasta isi are punctul de pornire in epuizarea resurselor fosile, in special al petrolului. Paul Roberts analizeaza industria petrolului din toate punctele de vedere. Porneste de la istorie , trecand prin companii si politici guvernamentale ajungand insa la aceeasi concluzie trista : petrolul se termina. Facand aceasta constatare autorul nu este in asentimentul politicii duse de Bush in America si vede tara lui ca fiind ultimul dinozaur care muribund inca mai gaseste frimiturile care ii mai asigura hrana zinica. Roberts considera Europa si in special Germania ca fiind avangarda energiilor alternative pe care el insa le numeste cu un termen interesant de „alte energii” deoarece considera ca inca nu avem la nivel mondial o alternativa la combustibilii fosili.
Ataca problema consumului mare de benzina in SUA datorat in mare masura standardelor invechite si presiunii grupului de interese din jurul marilor companii auto americane care uniti impreuna cu grupul de lobby al petrolistilor fac in administratia Bush jocurile energetice.
Perspectivele nu ii par autorului prea grozave. Considera gazul si GPL –ul doar ca un substitut de trecere la noul combustibil care incearca optimist a crede ca este hidorgenul. Aminteste de industriile infloritoare eoliana si fotovoltaica dar trage un semnal de alarma ca aceste doar vor suplimenta energia si nu o pot produce in exclusivitate pentru ca sunt scumpe , ineficiente si solicita terenuri mari ceea ce nu prea mai are planeta. Vede in pilele electrice un posibil viitor al automobilului hibrid dar considera ca doar cresterea pretului barilului va face presiuni spre orientarea economiei mondiale si in special a celei americane spre alte surse de energie.
Dezvaluie cu profesionism ultimile sperante ale industriei petrolului, mergand din zona Caspica , prin Canada, Alaska si Arabia Saudita. Nu uita nici Venezuela , Nigeria si de Rusia. Chiar vede in Rusia o noua putere mondiala datorita bogatiei sale energetice care cuplata cu o politica reciproc avantajoasa cu China ca fiind o oua axa de putere mondiala.
Descrie mizeria unei industrii poluante si aflata doar in goana permanenta dupa resurse care dupa autor nu vor mai aparea in cantitati semnificative.
Interesant este ca prezice dominatia tandemului Europa-Rusia in viitorul energetic mondial si o scadere dramatica rolului Amercii.Vede in politicile europene de economisire si cumpatare o responsabilitate care din pacate lipseste tarii lui.
Volumul aparut la Editura Litera International este masiv si se citeste cu sufletul la gura. Bine documentat si privind problemele din unghiuri din cele mai diferite , autorul este un cunoscut expert in domeniu avand ani de stagii la firme petroliere si in presa.
Mai nouă Mai veche