Dobanda zero

Banca Transilvania promoveaza un credit de nevoi personale cu dobanda zero despre care spune pe siteul insitutiei : „creditul fara rate, fara dobanda este un produs nou, flexibil si modern pentru obtinerea caruia nu este necesara precizarea destinatiei lui si este oferit persoanelor fizice, cetateni romani cu varsta cuprinsa intre 18 si 70 ani”.
Consider ca reclama cu persoana nesuferita numita Dobanda , facuta pentru promovarea acestui produs bancar ascunde o serie de informatii si vrea sa creeze o imagine gresita despre produs.
In primul rand ca exista o categorie exclusa din start : persoanele de peste 70 de ani. Recunoasc ca este o limita pe care o impun si alte banci dar in reclama nu se face vorbire despre asa ceva.
A doua observatie este legata de suma minima care nu este precizata in spot.
A treia observatie este legata de faptul ca dobanda nu este zero cum gresit se informeaza in reclama ci pur si simplu ea este aruncata peste 3 ani asa cum singura banca recunoaste : “Perioada de creditare este de pana la 3 ani, perioada in care nu va exista obligatia platii dobanzii, ci doar a unui comision lunar de administrare in functie de rulajul efectuat in ultima zi a lunii, urmand ca la finalul acestei perioade, creditul sa fie prelungit automat cu inca 10 ani. La sfarsitul celor 3 ani, creditul se transforma automat in credit cu anuitate, in conditiile produsului credit pentru nevoi curente „Practic BT”, prin aplicarea unui comision de gestiune de 4% din valoarea creditului aprobat platibil la acordare (nu se accepta varianta cu comision inclus)”.
Deci pe intelesul tuturor daca cineva reuseste sa plateasca in trei ani creditul are dobanda zero daca nu intra in vigoare un “comision de gestiune” care nu prea exista ca termen la alte banci si clientul este taxat cu 4%. Practic dobanda poarta alt nume.
Sa nu uitam de comisioanele celelalte :
- comision de acordare: 2% din valoarea creditului aprobat platibil la acordare (sau 4% daca este inclus in credit)
- comision lunar de administrare: 1% din valoarea creditului aprobat, daca in ultima zi lucratoare a lunii se efectueaza un rulaj de minim 7% din valoarea creditului apobat.
- comision de penalizare lunar: 2% din valoarea creditului aprobat daca in ultima zi a lunii se efectueaza un rulaj mai mic de 7% din valoarea creditului aprobat.
- comision de rambursare anticipata: 0
- comision de rescadentare, reesalonare: 1%
Va rog sa nu uitati ca de fapt toate aceste comisioane sunt pentru primii trei ani. Dupa aceea transformarea in creditul Practic BT scumpeste creditul aici dobanzile fiind de 12.9 % si de 16% respectiv 17% pe an functie de o serie de conditii (ipoteca) !
Deci dl Dobanda este de fapt un domn care se plimba cu tine dar nu prea iti spune care este adevarul. Normal ar fi fost ca reclama sa contina si o afirmatie de genul : creditul se acorda in anumite conditii care pot fi studiate la banca. Asa cum este induce o falsa perceptie asupra produsului bancar si a dobanzii sale.
Si inca ceva : “Dobanda Anuala Efectiva (DAE) pentru un credit pe perioada de 13 ani, incepand de la 17,09%” conform siteului bancii.
Mai nouă Mai veche